'Sparta had dik 3-0 voor moeten staan'

29 April 2018, 17:37 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Dick Advocaat zag na de nederlaag tegen Feyenoord (3-1) voldoende kansen op lijfsbehoud voor Sparta in de eredivisie. ‘’Maar dan moeten we in de wedstrijden die nu komen, er wel voor zorgen dat we de kansen die we creëren, ook benutten'', zei hij na afloop.

De ingehuurde Hagenaar vond het een onnodige nederlaag. ‘’Als je ziet hoeveel kansen we kregen in de eerste helft, dan zou het niet raar zijn geweest wanneer we een voorsprong van 2-0 of 3-0 hadden genomen. En dan had ik wel willen zien of Feyenoord nog had kunnen terugkomen. Verder vind ik het jammer dat we steeds zo makkelijk tegendoelpunten krijgen. Daardoor maken we het ons zelf zo moeilijk. FC Twente is gedegradeerd. We hebben nog een herkansing. Ik ga er vanuit dat het Sparta wel zal lukken. Dat vertrouwen moet je natuurlijk hebben en uitspreken.''

Sparta leed in De Kuip zijn twintigste nederlaag van het seizoen. Het speelde verdienstelijk, maar ook slordig tegen de bekerwinnaar die vooral in de eerste helft na een ten onrechte afgekeurd doelpunt van de Deense spits Nicolai Jørgensen een matte indruk maakte. Gaandeweg de eerste helft namen de bezoekers het initiatief en dat leidde tot een paar goede kansen. Pas nadat Robin van Persie, die mogelijk zijn laatste duel in De Kuip speelde, in de 32e minuut van zo'n twintig meter een riante mogelijkheid had laten liggen, sloeg Sparta toe. Aanvaller Fred Friday krulde in de 34e minuut de bal vanaf de rand van het strafschopgebied keurig in de verre hoek langs keeper Justin Bijlow (0-1).

Die achterstand werd op slag van rust ongedaan gemaakt door Feyenoord. Jean-Paul Boëtius zag links van hem Van Persie opkomen en diens afgemeten voorzet kwam precies op het hoofd van Steven Berghuis (1-1).

In de tweede helft stelde Feyenoord na twintig minuten orde op zaken. Karim El Ahmadi veroverde in de buurt van de achterlijn de bal, ontdeed zich van twee Spartanen en zag Boëtius vrij staan. De linkeraanvaller kreeg hulp van verdediger Frederik Holst, die de bal als laatste beroerde (2-1).

Toen Sparta in het vervolg naliet weer op gelijke hoogte te komen, besliste Steven Berghuis in de 83e minuut met zijn tweede treffer de wedstrijd. Opnieuw fungeerde uitblinker El Ahmadi als aangever. Berghuis voerde zijn productie dit seizoen op naar zestien doelpunten.