Sparta heeft de wind niet mee...

16 February 2020, 19:46 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Dante Rico ziet de wereld voor een doedelzak aan nadat hij in aanraking is gekomen met het hoofd van de ijzeren Bart Vriends

door Piet Ocks

Sparta had de wind bepaald niet mee op het bij vlagen stormachtige Kasteel. Het leed een onnodige nederlaag (1-2) tegen FC Groningen en liet de kans op te klimmen naar het linkerritje liggen.

Sparta ondervond de tegenwind al na ruim een een kwartier, toen Mohamed Rayhi vanaf elf meter miste na een overtreding van Mike te Wierik op Jeffry Fortes, die in afwachting van de voorzet van Rayhi omver werd omver gelopen.

En de tegewind hield aan, nadat even later een diagonale knal van Joel Asoro, gedragen door de wind, in de kruising eindigde: 0-1. Nog meer tegenwind, toen Ramon Lundqvist de 0-2 kon inschuiven. Sparta stelde hier weinig tegenover. Slechts uit de hoekschoppen van Dante Rigo kwam Sparta tot mogelijkheden, maar Bart Vriends, Bryan Smeets en Adil Auassar konden hun kopballen niet de juiste richting meegeven.

De grootste tegenslag liep Sparta even voor rust op, toen Dante Rigo en Bart Vriends onzacht met elkaar in botsing kwamen, waardoor Rigo met een dikke bult op het hoofd per brancard moest worden afgevoerd, maar Vriends weliswaar met een gat in en een tulband om het hoofd kon verder spelen. Sparta had toen al de geblesseerde Adil Auassar met een knieblessure moeten vervangen (door Dirk Abels), waarna trainer Henk Fraser de fout beging door Abdou Harroui centraal op het middenveld te posteren en rechtsback Fortes op te schuiven naar de rechterkant van het middenveld. Een inschattingsfout die Sparta's trainer Henk Fraser na rust herstelde door Harroui weer op zijn vertrouwde plaats aan de rechterkant van het middenveld te posteren.

Sparta had daarna de wind wel even mee. Nadat Harroui was weggeduwd in het strafschopgebied mocht Rayhi nogmaals vanaf elf meter mikken. Deze keer schhot hij hard en hoog in: 1-2. Sparta werd sterker en sterker, maar kwam op beslissende momenten net te kort. Ook de komst van extra spits Joël Piroe (voor verdedidger Faye) bracht niet het gewenste resultaat.

Sparta-trainer Henk Fraser vond het treffen met FC Groningen dan ook een hele vervelende wedstrijd, volgens hem te wijten aan gebrek aan lef.
"We durfden niet van achteruit te voetballen, terwijl dit wel degelijk kon. Als je met deze omstandigheden lange ballen gaat spelen, wordt het een chaos.'' En dat was in alle opzichten met talrijke blessures en het spel dat vele minuten stil lag een juiste conclusie.

Opstelling Sparta: Ariel Harush, Jeffry Fortes, Bart Vriends, Jurgen Mattheij, Lassana Faye (75. Joel Piroe); Abdou Harroui, Dante Rigo (45+7. Laros Duarte), Adil Auassar (12. Dirk Abels), Bryan Smeets; Patrick Joosten, Mohamed Rayhi.