10 April 2021, 23:54 uur
Orange Pictures
Sparta-linksback Pinto in duel met Stengs. Pinto zou later geel krijgen,

door Piet Ocks

De vrees voor een klassering in de onderste regionen is omgeslagen naar uitzicht in het rechter rijtje. De druk is voorbij, Sparta kan weer vrijuit spelen, al is dat tegen een ploeg als AZ lastig. Sparta kon de schade echter beperken tot een acceptabele nederlaag van 2-0.

''AZ is een fantastische ploeg,'' wist ook Henk Fraser vooraf, ''maar organisatorisch stonden we goed. En de achterstand van 1-0 bij de rust bood zelfs nog mogelijkheden. Pas na 2-0 was het over.''

En zo dacht Abdou Harroui er ook over. ''We wisten dat we niet veel kansen zouden krijgen. En van de enkele die je krijgt, moet er minstens eentje in.''
Al in de tweede minuut zag AZ Myron Boadu op doelman Maduka Okoye afgaan, die met een uitgestoken been de spits van AZ van scoren kon afhouden. Tien minuten later opende AZ alsnog de score. Vanaf de rand van het strafschopgebied knalde Jordy Clasie, later uitgeroepen tot man van de wedstrijd, de 1-0 binnen.

De grootste kans op de gelijkmaker kreeg Sparta weer vijf minuten later. Bryan Smeets zette met een steekbal Thy alleen voor doelman Bizot, die diens inzet nipt kon overtikken. Ondanks het grote veldoverwicht was AZ niet in staat tot vele mogelijkheden te komen. Slechts Calvin Stengs dook nog een keer alleen op voor doelman Okoye, maar de AZ-aanvaller verslikte zich in de mogelijkheid.

Nadat Reda Kharchouch en Mario Engels tien minuten na rust Sven Mijnans en Bryan Smeets waren opgevolgd, had Sparta een sterke fase met een kopkans voor Lennart Thy, die evenwel naast mikte. Maar AZ werd AZ weer sterker. Okoye kon Karlsson nog van score afhouden, maar niet invaller Dani de Wit, die met een volley AZ naar 2-0 schoot.

Na een overtreding op Stengs liep Mica Pinto nog tegen een gele kaart aan, waardoor hij is geschorst voor de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo over twee weken. Reden voor Henk Fraser om Pinto te wisselen voor Aaron Meijers, terwijl ook Gravenberch en Burger in het veld kwamen voor Laros Duarte en Lennart Thy.

Zelfs scoorde Sparta nog in blessuretijd, maar de te statische krachtpatser Gravenberch deed dit in buitenspelpositie. ''We speelden slecht,'' moest AZ-international Owen Wijndal bekennen, ''te slordig en onnodig veel balverlies. Maar dit was wel een belangrijke overwinning voor ons.''

Woorden, die AZ-trainer Pascal Jansen moest beamen. ''We speelden in een te laag tempo. Er was geen verrassing, we hebben gewoon onder ons niveau gespeeld. Maar we hebben weer de 'nul' gehouden en daarmee is eigenlijk alles gezegd.''

Daarmee was Henk Fraser het eens. ''AZ speelde niet best, maar dat had ook te maken met onze organistatie. We stonden goed. Bovendien was het een leerzame wedstrijd voor Sven Mijnans. Hij heeft talent en heeft in deze wedstrijd weer ervaring opgedaan.''

Opstelling Sparta: Maduka Okoye, Dirk Abels, Tommie Beugelsdijk, Michaël Heylen, Mica Pinto (76. Aaron Meijers); Jeffry Fortes, Abdou Harroui, Laros Duarte (76. Wouter Burger), Bryan Smeets (56. Reda Kharchouch), Sven Mijnans (56. Mario Engels); Lennart Thy (76. Danzel Gravenberch).