18 December 2021, 22:14 uur
Orange Pictures
Sven Mijnans

door Piet Ocks

Met twee late treffers onderscheidde Sven Mijnans zich na rust tegen Vitesse. Sparta kwam in die periode van een kansloos ogende 0-2 achterstand onverwacht terug tot 2-2 in de allerlaatste minuut van de extra tijd. Kortom, Sparta met Mijnans meer mans.

''We hebben dit seizoen al vaak genoeg in de laatste minuut een tegendoelpunt moeten incasseren, mogen wij nu ook eens in de laatste minuut een punt pakken?'' Aanvoerder Adil Auassar vertolkte daarmee de gevoelens van zijn hele ploeg, die Henk Fraser voor rust bijna tot wanhoop bracht. Met drukke handgebaren benadrukte hij Sparta's trainer aan de zijlijn zijn ongenoegen over het vertoonde spel in de dramatische eerste helft, waarin Vitesse moeiteloos kon uitlopen naar een 0-2 voorsprong. Een inschattingsfout van doelman Maduka Okoye op een lange pass van Wittek bood Frederiksen, die in het bekerduel ook al twee keer had gescoord, na een kwartier de kans op 0-1. En twintig minuten later vond hij ook de 0-2 uit een hoekschop.

''In de rust hebben we flink op ons donder gekregen,'' bekende Auassar. ''Omdat we in de eerste helft zielloos speelden,'' gaf Henk Fraser later aan. ''Er was geen geloof en daarvan geef ik mezelf ook de schuld. Ik had nadrukkelijker de noodzaak van een goed resultaat moeten aangeven. Misschien heb ik me niet genoeg laten horen. Dat heb ik in de rust uit frustratie nadrukkelijker aangegeven. Mijnans was de enige die op zoek was naar goud. En de invallers brachten na rust iets meer energie.''

Met Mo Osman, Vito van Crooij en Mario Engels voor Lennart Thy, Bryan Smeets en Emanuel Emegha herpakte Sparta zich enigszins. Het leidde na 65 minuten al tot een kans voor Mijnans, die op aangeven van Engels eerst nog over schoot, maar vijf minuten later de voorzet van Mica Pinto op juiste waarde schatte: 1-2.

Weer even later bereikte de goed ingevallen Osman met een prima pass Van Crooij, die evenwel recht in de handen van doelman Houwen mikte. Waarna Sparta niet over geluk had te klagen, toen Openda op doelman Okoye stuitte en arbiter Bas Nijhuis een tackle van Beugelsdijk op Openda in het strafschopgebied met de mantel der liefde bedekte.

Waarna Mijnans diep in de blessuretijd als redder van Spangen optrad. Uit een voorzet van Pinto haalde hij via een verdediger hard uit voor de 2-2. ''Vooraf,'' verklapte Mijnans, ''hadden we afgesproken dat we uit de twee resterende wedstrijden voor de winterstop minstens drie punten wilden halen. Dat moet met RKC nog voor de boeg gaan lukken in deze moeilijke fase.''

Opstelling Sparta: Maduka Okoye, Giannis Masouras, Bart Vriends, Tom Beugelsdijk, Adil Auassar, Mica Pinto; Sven Mijnans, Dirk Abels, Bryan Smeets (Mohammed Osman); Lennart Thy (46. Vito van Crooij), Emanuel Emegha (46. Mario Engels).