23 September 2021, 00:44 uur
Orange Pictures
Vito van Crooij blij met zijn snelle doelpunt

door Piet Ocks

Het leek het oude liedje te worden. Hoe vaak is het al voorgekomen: Sparta gaat langs bij een nog (doel)puntloze ploeg en helpt die tegenstander weer op het paard. Zelfs na de 0-1 binnen één minuut en de 1-1 zeven minuten later had het er alle schijn van dat Sparta de punten bij het dan nog puntloze PEC Zwolle zou laten. Met hangen en wurgen bleef de schade beperkt: 1-1.

Henk Fraser kon leven met het gelijkspel, zo gaf hij later aan. ''Ik vind dit een terechte uitslag. Alleen verwacht je als je zo vroeg op voorsprong komt, dat er meer is uit te halen. We hebben het gewoon niet goed uitgespeeld na die snelle voorsprong,'' vond Sparta's trainer.

Het was een lange voorzet van Aaron Meijers na precies 59 seconden, die het hoofd van Vito van Crooij bereikte. Via de paal mikte hij de 0-1 (zijn eerste treffer voor Sparta) binnen. Lang had Sparta echter geen plezier van de voorsprong, want na acht minuten mocht Redan de eerste treffer van PEC Zwolle van dit seizoen begroeten.

Sparta, zonder de geblesseerde Tom Beugelsdijk en Mica Pinto, die vanwege het risico op overbelasting en een langere afwezigheid niet fit was, kon daarna amper nog een vuist maken, terwijl doelman Maduka Okoye nog voor rust de gevaarlijke Kastaneer moest afstoppen. Via invaller Emanuel Emegha (voor Sven Mijnans) kwam Sparta na rust nog wel tot wat mogelijkheden en zag Dirk Abels zijn inzet gekeerd door doelman Lamprou, maar verder was Sparta louter gericht op het voorkomen van nog een tegentreffer.

Want de beste kansen waren voor PEC Zwolle, maar Tedic zag zijn inzet op het dak van het doel belanden en scheerde de omhaal van Reijnders net over de kruising.

''Teleurstellend,'' vond aanvoerder Adil Auassar, ''zeker na zo'n knullige tegentreffer. We verdienden niet meer. Het enige pluspunt is, dat we niet hebben verloren. Maar dat het beter moet, mag duidelijk zijn.''

Sparta wacht zondag (12:15 uur) op Het Kasteel de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur.

Opstelling Sparta: Maduka Okoye, Dirk Abels, Bart Vriends, Michaël Heylen, Aaron Meijers; Sven Mijnans (46. Emanuel Emegha), Adil Auassar, Mohammed Osman (69. Kenzo Goudmijn), Bryan Smeets; Lennart Thy (85. Mario Engels), Vito van Crooij.