Sparta: één andere speler en tactiek: 1-4

16 February 2019, 01:12 uur
Sport
mainImage
Mohamed Rayhi

door Piet Ocks

Hij had aangekondigd maatregelen te zullen nemen. Er zouden wijzigingen worden doorgevoerd in de opstelling. Maar alles wat Henk Fraser wijzigde in Sparta's formatie was de vervanging van (de grieperige) Royston Drenthe door Halil Dervisoglu.

Maar misschien wel de grootste verandering was de omschakeling van het 5-3-2 systeem naar 4-3-3. Of deze verandering cruciaal was voor de 1-4 zege op FC Dordrecht? ''Het was even wennen. Ik denk dat Roy Kortsmit ons in de eerste fase in de wedstrijd heeft gehouden,'' vond Sparta's trainer. En Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb, die 'toevallig toch in Dordrecht was', zag dat het goed was.

Nòg een wijziging had Henk Fraser willen doorvoeren. Doelman Roy Kortsmit, die al weken ter discussie staat, had zijn plaats moeten afstaan aan Tim Coremans. De reservedoelman liep tijdens de training evenwel een lichte hersenschudding op, waardoor hij zijn kans om zich te bewijzen aan zich voorbij moest laten gaan.

Het was niet zo, dat Sparta met de gewijzigde tactiek beter of aantrekkelijker voor de dag kwam. Met de almaar tobbende spits Lars Veldwijk, ''die niet graag kopt'', zoals oud-Spartaan Ger van der Heide het uitdrukte, liepen de aanvallen stroef, ondanks de aanwezigheid van de talentvolle en technisch bekwame Halil Dervisoglu, die ver beneden zijn niveau speelde. Zijn optreden werd evenwel ruimschoots gecompenseerd door de handige en doeltreffende Mohamed Rayhi met zijn twee treffers in de eerste helft.

Maar niet voordat FC Dordrecht in de beginfase met Renny Smith en de Feyenoord-huurlingen Crysencio Summerville en Jari Schuurman de beste kansen kreeg. Waarna Sparta doeltreffender bleek. Laros Duarte schoot in de 26ste minuut in eerste instantie nog tegen doelman Bryan Janssen op, maar Mohamed Rayhi kon daarna corrigeren: 0-1.

Maar Dordrecht gaf niet op. Scheidsrechter Edwin van der Graaf zag in de overtreding van Adil Auassar op Renny Smith een overtreding, waarop rechtsback Antonio Stankov vanaf elf meter de 1-1 mocht inschieten. Sparta toonde evenwel veerkracht, toen opnieuw Mohamed Rayhi na een perfecte pass van Laros Duarte zijn opponent Antonio Stankov uitspeelde om vervolgens doelman Bryan Janssen te verrassen: 1-2.

Na rust kwam Sparta wat beter in de wedstrijd, wat na tien minuten leidde tot een perfecte treffer van Laros Duarte. Hij kromde een vrije trap van zo’n achttien meter fraai in de linkerbovenhoek. Even voor tijd rondde invaller Royston Drenthe nog een fraaie voorzet van Deroy Duarte met een harde uithaal uit voor 1-4.

Het betekende Sparta's eerste zege in 2019. Tot opluchting van Henk Fraser. "Dit hadden we echt nodig. Je merkt dat de uitslagen invloed hebben op de sfeer".

Opstelling Sparta: Kortsmit, Dabo, Abels, Auassar, Faye; Harroui, Rayhi (79. Drenthe), L. Duarte; D. Duarte, Veldwijk (87. Dos Santos), Dervisoglu (72. Ache).