Sparta naar 1-1 in besloten oefenduel met SK Beveren

10 October 2024, 11:32 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk

In een besloten oefenwedstrijd tegen SK Beveren kwam Sparta in een fantasieopstelling niet verder dan 1-1 op Het Kasteel. Sparta domineerde de gehele wedstrijd, kwam via Shunsuke Mito op voorsprong, maar liet de Belgische eerstedivisionist in de slotfase alsnog langszij komen.
 
Vanwege de interlandbreak staat er zowel voor Sparta als SK Beveren aankomend weekend geen competitiewedstrijd op het programma, waardoor dit een uitstekend moment was om een oefenwedstrijd in te lassen. Schoonderwaldt vervging Olij en Julia Baas en de geleidelijk opstomende Max de Ligt speelden de hele wedstrijd. 
 
Trainer Jeroen Rijsdijk besloot om alleen gebruik te maken van spelers die afgelopen zaterdag in Eindhoven niet in de basis stonden. Daardoor stond Youri Schoonderwaldt onder de lat, vormden Max de Ligt (die zijn basisdebuut maakte) en Marvin Young het centrale duo en verschenen o.a. Julian Baas en Joshua Kitolano op het middenveld. Voorin was er naast Charles-Andreas Brym en Shunsuke Mito ook een basisplaats voor Aymane Bais, die zijn wedstrijden normaal bij Jong Sparta speelt. Op de bank verschenen eveneens, op Kaylen Reitmaier na, alleen spelers uit de selectie van Jong Sparta. Egeron Gorisson, die behoorde bij de wissels, komt uit voor de O19.
 
Vanaf de eerste minuut was het verschil tussen de nummer negen van de eredivisie en de nummer elf van het tweede niveau van België duidelijk zichtbaar. Sparta maakte het spel en dwong Beveren terug tot ver op eigen helft. Echte kansen leverde dat lange tijd niet op. De goed spelende Marvin Young stond aan de basis van een fraaie Spartaanse aanval. Hij stuurde Charles Andreas Brym diep, die via een Belgisch been net naast schoot.
 
Even later werd Brym opnieuw gevaarlijk. Opnieuw ging daar uitstekend voorbereidend werk van Young aan vooraf, al was er ook een hoofdrol in deze aanval weggelegd voor Aymane Bais. Hij hield het overzicht, schonk Brym een grote kans, maar zag de spits op Deman stuiten. Na een half uur volgde de beste mogelijkheid voor Sparta. Nadat Hamza el Dahri al een kans op de 1-0 had laten liggen, raakte Sparta uit de daaropvolgende hoekschop het aluminium. Max de Ligt, die zich prima staande hield, had zijn basisdebuut kunnen bekronen met een doelpunt, maar hij kopte van dichtbij op de lat.
 
In het laatste kwartier voor rust was het schrikken voor de Spartanen na een zware overtreding van Hadji Issa Moustapha. Hij kwam met zijn noppen vooruit in op het hoofd van Mike Kleijn, wat voor een grote hoofdwond bij de linksback zorgde. Kleijn kon dan ook niet verder en werd vervangen door Giovannini Mulumba.
 
Halverwege voerde Rijsdijk met Layee Kromah ook de tweede wissel door. Met hem koud in het veld kwam Sparta in de 50e minuut op voorsprong. Joshua Kitolano stuurde met een splijtende pass Mito diep, die Deman verraste in de korte hoek: 1-0. Twee minuten later leek ook al de 2-0 in de maak, toen Brym alleen op Deman afging. De Canadees vond echter de voet van de goalie op zijn weg. Niet veel later maakte de spits plaats voor debutant Yaid Marhoum, die deze zomer overkwam van Twente/Heracles. Hij mocht het laatste halfuur in de spits spelen en had direct voor de 2-0 kunnen zorgen. Uit kansrijke positie schoot Marhoum voorlangs.
 
Ook in de slotfase domineerde Sparta op Het Kasteel, al hield het Beveren door het missen van de vele kansen nog wel in de wedstrijd. Daarentegen was er van een serieuze Belgische mogelijkheid nog geen sprake geweest. Toch kwam Beveren vier minuten voor tijd uit het niets langszij. Youri Schoonderwaldt gaf namelijk na een lastige terugspeelbal van Julian Baas een cadeautje weg aan Victor Zaman, 1-1. Vervolgens zocht Sparta nog wel naar de winnende 2-1, maar veel verder dan een geblokt schot van Marhoum kwamen de rood-witten niet meer.
 
Opstelling Sparta: Youri Schoonderwaldt, Boyd Reith (81. Dylan van Wageningen), Marvin Young, Max de Ligt, Mike Kleijn (40. Giovanni Mulumba); Julian Baas, Aymane Bais (46. Layee Kromah), Joshua Kitolano (60. Ayoni Santos); Hamza el Dahri (81. Jafar Bynoe); Charles-Andreas Brym (60. Yaid Marhoum), Shunsuke Mito (72. Egeron Gorisson).