Sparta Nijkerk naar tuchtcommissie vanwege verlies Barendrecht

28 May 2023, 10:57 uur
Sport
mainImage
BVV Barendrecht
Leen van Steensel.

Barendrecht heeft zaterdag op eigen veld met 3-4 van GVVV verloren. De Barendrechters stonden met 3-1 voor en gaven in een paar minuten drie doelpunten weg. Hierdoor wonnen de gasten de derde periodetitel. Door dit alles pakt Barendrecht de eerste periode over van kampioen ACV. De verklaring trainer Leen van Steensel in zijn perspraatje achteraf voor het verlies was even eenvoudig als plausibel: “Ik vind dat wij als nummer drie op ranglijst meer recht hebben op een periodetitel, dan de nummer acht op die eindrangschikking.”

Hier zijn voetballiefhebbers het niet mee eens en ook Sparta Nijkerk niet. Dat is de gedupeerde club door de actie van BVV Barendrecht. Inmiddels stapelt het "bewijs" voor competitievervalsing zich echter op en moet Barendrecht vrezen dat de KNVB de club zodanig straft dat het seizoenstoetje alsnog door de neus van de Rijnmonders geboord wordt. Eerder waren er al filmpjes op Twitter die niets aan duidelijkheid overlieten. Nu is het GVVV-trainer Gery Vink die in De Gelderlander laat optekenen: "toen kwam de trainer van Barendrecht (Leen van Steensel) acht minuten voor tijd naar me toe en zei dat zijn ploeg gebaat was bij een nederlaag.. Tja, toen gaven ons ineens vrije doorgang en kon Byron Burgering nog drie keer scoren".

Sparta Nijkerk-trainer Eric Speelziek is boos: "Het was een verbijsterende ervaring, ik kreeg zelfs appjes van spelers van GVVV die achteraf boos waren".

Maar de Nijkerkers laten het er niet bij zitten. In 2018 deed HSV Heilloo exact hetzelfde kunstje waardoor het dacht nacompetitie te mogen gaan spelen voor promotie naar de 1e klasse. Toen diende Kolping boys protest in en de tuchtcommissie in Zeist handelde daadkrachtig. HSV werd gestraft en uit de nacompetitie gehaald; de plek ging alsnog naar Kolping boys. Sparta mag dus nog even hopen. De KNVB deed er toen ruim drie weken over om tot die beslissing te komen.

Voorlopig staat BVV Barendrecht-TEC al voor woensdagavond op programma, maar of dat zo blijft...