Hartverwarmend Sparta doet zichzelf te kort

5 October 2024, 22:20 uur
ANP

door Piet Ocks

Het was hartverwarmend, zoals Sparta zich teweerstelde bij koploper PSV. Niet alleen in de slotfase, waarin Sparta volop kansen kreeg tegen de tien man van PSV, dat na rust de 2-1 voorsprong met hand en tand verdedigde met somtijds zes verdedigers. ‘’Het was billenknijpen in de slotfase,’’ moest Luc de Jong later erkennen.

‘’Ik sta te koken van woede,’’ sprak een hevig teleurgestelde Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk direct na afloop. ‘’We hadden hier zeker punten kunnen en moeten pakken.’’ ‘’En minimaal een gelijkspel,’’ vulde doelman Nick Olij eraan toe. ‘’En zeker als je zo lang tegen tien man speelt. Maar dan moet je het geluk hebben dat-ie erin valt.’’

Sparta nam zelfs al na tien minuten brutaal de leiding in het enerverende treffen. Arno Verschueren bereikte spits Tobias Lauritsen, die hard en hoog de 0-1 in knalde. Ondanks enkele goede kansen van Tilman en Ledezma hield Sparta tot tien minuten voor rust stand. Via de rug van Verschueren vond Boscagli de 1-1. Waarmee het verweer van Sparta leek gebroken, zeker nadat een voorzet van Boscagli door Luuk de Jong even later fraai werd ingeschoten: 2-1.

Nochtans had Sparta vlak voor rust nog een enorme kans op de gelijkmaker, nadat Pelle Clement invaller Mito (voor Lauritsen) vond, maar de kleine aanvaller mikte naast.

Sparta moest min of meer gehavend aantreden, omdat trainer Jeroen Rijsdijk niet kon beschikken over Teo Quintero, Joshua Kitolano, Charles-Andreas Brym en Jonathan de Guzman, waardoor Rick Meissen en Pelle Clement terugkeerden in de basisformatie, terwijl Said Bakari begon aan zijn eerste basisplaats dit seizoen ten koste van Boyd Reith.

Vlak na rust had Nick Olij een goede redding op een kopbal van Guus Til, waarna hij de bal schitterend voor de voeten van Camiel Neghli uittrapte, waarna Matteo Dams aan de noodrem moest trekken en arbiter Danny Makkelie hem met een rode kaart wegstuurde.

In de 67e minuut botsten Pelle Clement en Luuk de Jong met hun hoofd. Beide spelers konden niet door en werden gewisseld. Het tot dan in uitwedstrijden nog ongeslagen Sparta loerde vervolgens nadrukkelijk op de gelijkmaker.

Met nog acht minuten blessuretijd kreeg Sparta de kans om de gelijkmaker af te dwingen. De beste mogelijkheden kwamen in de blessuretijd. In de 93e minuut voor Shunsuke Mito, die oog in oog met Benitez over schoot. Daarna had Rick Meissen de gelijkmaker op zijn hoofd. Zoals Mike Eerdhuijzen even dacht de gelijkmaker alsnog te hebben gemaakt, maar zijn treffer werd door de VAR als buitenspel beoordeeld.

PSV-trainer Peter Bosz: ‘’ In het begin had Sparta al de betere kansen en mochten we blij zijn met de 2-1 voorsprong., terwijl wij met tien man ook nog wat mogelijkheden kregen. In de eindfase werd het voor ons echt penibel.’’

Opstelling Sparta: Nick Olij, Said Bakari (83. Boyd Reith), Rick Meissen, Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust (83. Mike Kleijn); Metinho, Arno Verschueren, Pelle Clement (68. Joshua Kitolano); Camiel Neghli (83. Ayoub Oufkir), Tobias Lauritsen (41. Shunsuke Mito), Mohamed Nassoh.