Sparta sluit boekjaar af met verlies, maar groeit in omzet

3 December 2021, 16:33 uur
Sport
mainImage
Harroui en Okoye

Sparta heeft het seizoen 2020/2021 afgesloten met een negatief resultaat van 2,2 miljoen euro. Het eigen vermogen van de club is daardoor afgenomen naar 2,4 miljoen euro positief, zo blijkt uit de jaarrekening.

Bij het opmaken van de jaarrekening wordt er ook vooruit gekeken naar het huidige seizoen 2021/2022. De club investeert maximaal binnen de mogelijkheden en grenzen van risico’s om het spelersbudget zo hoog mogelijk te houden. Behoud van het eredivisieschap is namelijk cruciaal in de verdere sportieve en commerciële groei van de club. Voorafgaand aan het huidige seizoen ging Sparta in eerste instantie uit van een tekort van 2,5 miljoen euro. Vanwege de transfer van Laros Duarte, de verhuur van Abdou Harroui, aangevuld met de opbrengsten vanuit voormalig jeugdspelers (o.a. Dumfries, van Drongelen, Sankoh) is dit bijgesteld naar een prognose van circa 1,2 miljoen euro negatief voor dit seizoen.

Het spelersbudget (o.a. salarissen en bonussen) voor dit seizoen is vastgesteld op 4,7 miljoen euro, dat is inclusief het aantrekken van Mohammed Osman ná de transferwindow. Dat is exclusief ruim 800.000 euro aan onder meer transferkosten en makelaarskosten.

Deze prognose met een tekort van 1,2 miljoen in het huidige seizoen is de afgelopen weken aangepast vanwege een groei in commerciële inkomsten en de transfer van Maduka Okoye. De prognose wijzigt van 1,2 miljoen euro negatief naar 2,4 miljoen euro positief.

Er is nog een aantal zaken die van invloed kan zijn op de prognose voor dit seizoen en dat zijn uiteraard de sluiting van de stadions vanwege de coronamaatregelen, de eventuele verkoop van Abdou Harroui (deze speler is nu verhuurd en de verkoop is afhankelijk van sportieve voorwaarden) en de transferwindow van komende winter. Voor de wintertransferwindow is in september een substantieel bedrag vrijgemaakt om de selectie verder te versterken.

Belangrijk is dat Sparta qua liquide middelen dit seizoen niet in gevaar zal komen, ook al worden de transfergelden die de club nog dient te ontvangen in termijnen betaald. De club zal zoveel mogelijk proberen met eigen middelen te betalen.

Sparta is sinds het seizoen 2018/2019 flink aan het groeien wat omzet betreft. Van 10,8 miljoen in het seizoen 2020/2021 naar 12,0 miljoen in het huidige seizoen. Daarbij groeide ook het spelersbudget navenant van 3,4 miljoen euro in 2018/2019 naar 4,2 miljoen in de afgelopen twee seizoenen. In het huidige seizoen is dit gegroeid naar 4,7 miljoen euro. De verwachting is dat zowel de omzet als het spelersbudget verder zal stijgen volgend seizoen, mits Sparta in de eredivisie blijft.