Sparta verzuimt ruimer afstand te nemen van zwak Vitesse

24 September 2023, 18:03 uur
Sport
mainImage
De geblesseerde Bart Vriends na afloop in gesprek met Agus Anello over diens afgekeurde doelpunt

door Piet Ocks

Het was weliswaar een schamele, maar zeker ook dik verdiende overwinning op Vitesse: 1-0. Maar het had ook 3-0 of zelfs meer kunnen zijn als de VAR geen buitenspel had gezien in de treffers van Joshua Kitolano en Agustin Anello. De vele kansen die zich verder voordeden nog daargelaten.

''Deze overwinning is meer dan terecht,'' mocht trainer Jeroen Rijsdijk dan ook vaststellen, ''al hebben we het ons niet gemakkelijk gemaakt. We hebben vele kansen gecreëerd en hadden meer moeten scoren.''

Zonder Bart Vriends, die in de warming-up geblesseerd moest afhaken waardoor Rick Meissen zijn basisdebuut maakte en met Djevencio van der Kust, die de voorkeur kreeg boven Django Warmerdam als linksback, kwam Sparta verdedigend amper in de problemen. ''We hebben goed verdedigd met deze jonge achterhoede'', zo loofde Sparta's trainer Rick Meissen en Djevencio van der Kust. ''We hebben bewust geen risico willen nemen met Bert Vriends, die overigens niet ernstig is geblesseerd.''

Sparta kortom, was oppermachtig tegen het verbazend zwakke Vitesse. De suprematie uitte zich in talloze mogelijkheden, die (net) niet werden verzilverd na de vroege, rake schuiver van Arno Verschueren al na zes minuten op aangeven van Koki Saito.

Sparta's aanvallende middenvelder kreeg daarna nog legio mogelijkheden, zoals na ruim een kwartier met opnieuw Saito als aangever, maar deze poging ging naast. Even later offreerde Tobias Lauritsen hem een nieuwe mogelijkheid, toen de lange spits hem met zijn hoofd bediende. Doelman Eloy Room redde simpel. Zoals hij ook Vitesse voor een grotere achterstand behoedde bij een inzet van Verschueren op aangeven van Joshua Kitolano. Waarna Pelle Clement net te hoog mikte, zoals ook Tobias Lauritsen even voor rust de 2-0 nabij was na een voorzet van Saïd Bakari en na een hoekschop van Saito.

Tegenslag was er ook voor Sparta, dat vijf minuten na rust Koki Saito geblesseerd zag uitvallen en vervangen moest worden door Agustin Anello. Het weerhield Pelle Clement er niet van uit te halen voor 2-0, maar zijn schot na een voorzet van Djevencio van der Kust zag hij op de lat belanden.

Toch nog een treffer, zo leek het kort daarop. Een verre uittrap van Nick Olij rondde Kitolano keurig af. De VAR had echter buitenspel geconstateerd. Zoals ook invaller Agustin Anello zijn treffer zag geannuleerd door de VAR vanwege buitenspel.

''We hebben de nul gehouden,'' kon Sparta's trainer naderhand tevreden opmerken, ''en we zijn thuis nog ongeslagen.''

Opstelling Sparta: Nick Olij, Saïd Bakari, Rick Meissen, Tijs Velthuis, Djevencio van der Kust; Jonathan de Guzmán (77. Metinho), Arno Verschueren, Joshua Kitolano; Pelle Clement (81. Camiel Neghli), Tobias Lauritsen (77. Charles-Andreas Brym), Koki Saito (49. Agustin Anello).