Sparta weer met tien man, maar toch nog een punt: 1-1

25 October 2020, 19:15 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Auassar (r) met zijn rivaal Vloet (l), die later in de clinch gingen

door Piet Ocks

En weer moest Sparta met tien man verder, evenals tegen PEC Zwolle en Vitesse en toen met een nederlaag tot gevolg. De rode kaart voor Adil Auassar tegen Heracles leed weliswaar niet tot verlies, maar Sparta verspeelde alsnog een 1-0 voorsprong op het sfeerloze Kasteel (1-1), waar vooraf weliswaar de Sparta-Mars klonk, maar waar verveelde supposten doelloos rondliepen met de telefoon als afleiding.

Met het schamele punt verloste Sparta zich van de rode lantaarn en droeg die over aan Fortuna. Maar de vraag blijft of Sparta op volle kracht de eerste zege van het seizoen had kunnen binnenhalen. Want weer moest Sparta met tien man verder na de rode kaart van Auassar, die Rai Vloet onbehouwen had nagetrapt. En uitgerekend Vloet bezorgde Heracles een kwartier voor tijd met een koele knal de 1-1.

Sparta's aanvoerder werd op advies van de VAR alsnog met een rode kaart bestraft door scheidsrechter Serdar Gözübüyük. "Ik had het idee dat Vloet een slaande beweging maakte. Zonder enige intentie ging ik erin met mijn voet. Tot mijn verbazing kreeg ik een rode kaart. Ik had het gevoel dat het wel meeviel en niets bijzonders was.''

Waardoor Sparta alsnog de eerste overwinning uit handen gaf. Hoewel Heracles al na zes minuten Sinan Bakis uit een corner net zag naast mikken, was het de vooral rust opvallende Lennart Thy, die even later na een goede aanname kon uithalen, maar Heracles-doelman Michael Brouwer met een goede redding een treffer zag voorkomen.

Dat kon hij direct na rust niet. Na twee minuten schoot Abdou Harroui van afstand hard de 1-0 binnen en leek de weg naar de felbegeerde winst nabij. Doelman Benjamin van Leer kon aanvankelijk nog pogingen van Van der Water en Vloet pareren, maar was kansloos bij de inzet van Vloet. Harroui leek in de slotfase zelfs nog dicht bij de winnende treffer, maar doelman Brouwers tikte de bal uit de verre hoek.

''Een gemiste kans, we hadden een stapje kunnen maken", reageerde een boze Henk Fraser, die vond dat de rode kaart voor Adil Auassar het sleutelmoment van de wedstrijd was. "Hij had moeten beseffen dat dit veel invloed op de wedstrijd kon hebben. Het zou een beetje raar zijn als ik nu zeg dat ik hem niks kwalijk neem."
''Maar,'' vond hij ook, "tot nu toe is Auassar een voorbeeldige aanvoerder geweest. Hij is super belangrijk. Als ik mijn waardering voor hem uitspreek, dan mag ik in dit soort zaken kritisch op hem zijn."

Sparta's trainer prees zijn ploeg vervolgens vanwege de vuile meters die het had moeten maken om een punt tegen Heracles te pakken en dat het had laten zien dat het kan knokken. "Op dit moment is het pittig, stroperig en moeizaam. Maar ik heb er desondanks een goed gevoel aan overgehouden."

Opstelling Sparta Rotterdam: Van Leer, Fortes, Vriends, Beugelsdijk, Heylen, Pinto; Harroui, Auassar; D. Duarte (80. Meijers), Thy (80. Emegha), Engels (64. Mijnans).