7 May 2021, 23:53 uur
Orange Pictures
Emegha combineerde zijn debuutdoelpunt met een eerbetoon aan een 5 jaar geleden verdronken ploeggenoot

door Piet Ocks

Zijn brede glimlach verraadde een gevoel van tevredenheid, trots en opluchting tegelijk. Met recht mocht hij bogen op een verdienstelijke overwinning op Vitesse (3-0), waarvan Henk Fraser zei ''te hebben genoten van zijn ploeg. En in elk geval een dag op de achtste plaats,'' glunderde Sparta's trainer.

Na een goede fase in de eerste helft, waarin Bryan Smeets, Tom Beugelsdijk en Sven Mijnans al op de poort van doelman Remco Pasveer hadden gerammeld, vond Mario Engels na 36 minuten het hoofd van Bryan Smeets: 1-0.

Vitesse had toen al vergeefs geprotesteerd bij scheidsrechter Bas Nijhuis vanwege hands van Adil Auassar in het strafschopgebied. ''Ik schrok me rot op dat moment,'' erkende Sparta's aanvoerder later. ''Nijhuis gaf echter aan dat de bal niet richting doel ging, maar misschien was het wel een strafschop.''
Maximilian Wittek was vlak voor rust nog dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Maduka Okoye pareerde de inzet op fraaie wijze.

Ondanks een langdurig Arnhems overwicht, waarin Riechedly Bazoer de lat raakte en Darfalou uit een hoekschop voorlangs kopte, bleef Sparta fier overeind. En kwam het een kwartier voor tijd zelfs op 2-0 door Lennart Thy, die een hoekschop van Bryan Smeets koppend verlengde. Even later corrigeerde de 19-jarige invaller Emanuel Emegha, spits van Jong Sparta, een schuiver Aaron Meijers tot 3-0, zijn eerste treffer in de eredivisie.

''Kwalitatief was Vitesse na rust de betere ploeg,'' moest aanvoerder Adil Auassar bekennen, ''maar we hebben niets weggegeven. We hebben een stabiele wedstrijd gespeeld en het zelf afgedwongen met onze fysieke kracht en snelheid.''

''In het begin,'' vond ook Henk Fraser, ''hebben we het moeilijk gehad. Maar we stonden compact en speelden heel volwassen. We hebben gedisciplineerd gespeeld. En als je dan uit het niets op één-nul komt, ja, het zat wel mee in die fase. Maar ik heb genoten van mijn ploeg. We hebben als team gespeeld.''

Door de overwinning behoudt Sparta met de (voorlopig?) achtste plaats kans op de play-offs voor Europees voetbal, afhankelijk van het resultaat van Heracles, dat vandaag tegen FC Twente speelt.

Opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Meijers; Mijnans (72. Heylen), Harroui, Auassar, Smeets (82. Kharchouch); Thy, Engels (72. Emegha).