Dagblad010 | Sparta ziet af van rechtszaak tegen KNVB

Sparta ziet af van rechtszaak tegen KNVB

mainImage
Sparta gaat over op echt gras

Na de afwijzing van de KNVB om het duel met NEC uit te stellen, heeft Sparta bij diverse instanties juridisch advies ingewonnen om een rechtszaak te beginnen, aldus de officiële Sparta-site. Bij de werkgeversorganisatie FBO (Federatie van Betaald voetbal Organisaties) is tevens gevraagd in hoeverre een gang naar de rechter succesvol zou kunnen zijn. De afgelopen jaren zijn er meerdere procedures gevoerd bij de kortgedingrechter. Vrijwel in alle gevallen wint de KNVB deze zaken. Dat komt mede door het feit dat de rechter niet graag ‘op de stoel van de KNVB’ gaat zitten. Dit komt door de verenigingsstructuur van de KNVB, een rechter wil dat de leden van een vereniging (de clubs) zelf tot een oplossing komen. Daarnaast zal een rechter vaak terugverwijzen naar het maken van reglementswijzigingen. Deze kunnen doorgevoerd worden via de algemene vergadering betaald voetbal. Mede naar aanleiding van bovenstaande is aan Sparta geadviseerd om in dit geval geen kortgeding aan te spannen.

Sparta had de KNVB nogmaals gevraagd om rekening te houden met de belangen van de club. Het betreft namelijk niet alleen de sportieve ambities van het eerste elftal (zo hoog mogelijk eindigen met het oog op eventuele instroom in de play-offs en promotie naar de eredivisie), maar ook die van Jong Sparta in de tweede divisie. De doelstelling van Jong Sparta is om het spelen in die afdeling veilig te stellen. Hiervoor dient het als hoogste team te eindigen van de drie deelnemende belofteteams. Een positie die nu ingenomen wordt met twee punten voorsprong op Jong Vitesse. Door het oproepen van de Jong Sparta-spelers komt naast de sportieve doelstelling van het eerste elftal ook die van het tweede elftal in het geding. De KNVB heeft hierop bij Sparta aangegeven dat het alle mogelijkheden heeft onderzocht, maar dat het binnen de huidige reglementen én gemaakte afspraken niet mogelijk is om precedentwerking tegen te gaan. Het verplaatsen van de wedstrijd alsmede het niet selecteren van internationals is daarom geen optie, aldus de reactie van de KNVB.

Afgelopen dagen werd duidelijk dat Lars Veldwijk (Zuid-Afrika), Deroy Duarte en Abdou Harroui (Jong Oranje), Halil Dervisoglu (Turkije), Gregor Breinburg (Aruba) en Youssef El Kachati (Marokko) de wedstrijd op 24 maart tegen NEC niet beschikbaar zijn. Daarbij heeft de KNVB heeft voor het Nederlands Elftal Onder 19 jaar ook de spelers Bradly van Hoeven en Levi Bouwense in de voorlopige selectie opgenomen voor een toernooi. Voor het Nederlands Elftal Onder 18 jaar zijn spits Mohammed Tahiri en vleugelspeler Elayis Tavsan (speelde eerder dit seizoen al in het eerste elftal bij afwezigheid van internationals) opgeroepen voor een oefenwedstrijd. Dat houdt in dat ook vervangers van de al afwezige spelers mogelijk niet kunnen uitkomen voor Sparta Rotterdam.

Bij de besluitvorming in de eerste divisie is Sparta Rotterdam zoals bekend, net als de overige gedegradeerde clubs, geen partij geweest. Tijdens een bijeenkomst in december jongstleden is er een conceptvoorstel ingebracht om volgend seizoen de clubs zelf te laten bepalen of zij willen spelen tijdens interlandweken. Indien een club niet wil spelen in die periode zal die betreffende club een week later op maandagavond de wedstrijd inhalen. Sparta ziet vanuit sportief oogpunt hierin een verbetering ten opzichte van de huidige situatie. De definitieve keuze zal binnenkort door alle clubs individueel gemaakt worden in aanloop naar het vaststellen van het competitieprogramma 2019/2020.

 

 


Foto: Digitaal Dagblad