Stefan de Vrij blijft met corona in Italië achter

22 March 2021, 23:08 uur
Sport
mainImage
ANP
Stefan de Vrij

Met alle 24 internationals is het Nederlands elftal aan de voorbereiding op de eerste drie duels van het kwalificatietoernooi voor het WK in Qatar begonnen. De spelers arriveerden rond het middaguur in Zeist en verzamelden zich later samen met bondscoach Frank de Boer en zijn staf op het trainingsveld.

Voetballers en staf van het Nederlands elftal werden bij binnenkomst van het trainingskamp tweemaal op corona getest. Een PCR-test was nodig voor de reis van dinsdagmiddag naar Istanbul, waar woensdag Turkije de eerste hindernis is op de weg naar de eindronde in het emiraat dat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Omdat die uitslag altijd even op zich laat wachten, ondergingen de voetballers en trainers ook nog een sneltest voordat ze gingen trainen.

De voorbereiding op het duel met Turkije is kort. Oranje traint dinsdag alleen nog in Zeist, voordat het in de miljoenenstad aan de Bosporus in actie komt. De Boer mist tegen de Turken drie topverdedigers. Aanvoerder Virgil van Dijk revalideert bij Liverpool van een zware knieblessure. De pas net weer fitte Nathan Aké en positief op corona geteste Stefan de Vrij zijn ook niet van de partij. Zij spelen bij Manchester City en Internazionale, de koplopers van Engeland en Italië.

Ondanks de absentie van het drietal kan De Boer kan nog steeds een volwaardige defensie formeren. Een basisformatie met doelman Jasper Cillessen en verdedigers Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Daley Blind en Owen Wijndal is niet ondenkbaar. Joël Veltman, Kenny Tete, Patrick van Aanholt en Jeremiah St. Juste zijn de andere verdedigers in de huidige selectie van Oranje. De bondscoach kan ook beschikken over de keepers Tim Krul en Maarten Stekelenburg.

De Boer vindt het een voordeel dat Turkije vanwege corona nog geen publiek toelaat in het Atatürk Olympisch Stadion. De Turken lijken op voorhand samen met de Noren de grootste concurrent van Oranje voor de groepszege, die een rechtstreeks ticket voor het WK in Qatar oplevert. De nummers twee van tien kwalificatiepoules strijden in de play-offs met twee landen uit de Nations League om slechts drie resterende tickets. Letland, Montenegro en Gibraltar zijn de overige tegenstanders van Nederland in de poule.

Oranje ontvangt zaterdag Letland in een Johan Cruijff ArenA met 5000 toeschouwers. Het drieluik wordt volgende week dinsdag afgesloten met een uitwedstrijd tegen Gibraltar. De eerste van twee ontmoetingen met Noorwegen en Montenegro staan pas voor begin september op het programma, als de winnaar van het EK al bekend is. De laatste groepsduels van de WK-kwalificatie worden in november afgewerkt.