Tandeloos Sparta kan geen vuist maken

1 February 2020, 23:43 uur
Eindhovenaar Dirk Abels (Sparta) in duel met Rotterdammer Noa Lang (FC Twente, gehuurd van Ajax)

door Piet Ocks

''Het was geen hoekschop, waaruit de 1-0 tot stand kwam.'' Volgens Sparta-trainer Henk Fraser kon hij dat vanuit de dug-out zien. ''Het was gewoon een achterbal,'' verklaarde later ook Adil Auassar. ''Het was extra zuur omdat er ook nog uit gescoord werd en we verder geen schot op doel hebben gehad.'' ''Iedereen die heeft gevoetbald had kunnen zien dat het nooit een hoekschop kon zijn, want dan zou de bal de andere kant op zijn gegaan als die wèl was geraakt,'' voegde Sparta's trainer er nog aan toe.

Het was in elk geval een cruciale beslissing van scheidsrechter Kamphuis, omdat uit die bewuste corner doelman Ariel Harush onder de bal doorging, waarna Peet Beijer via het dijbeen van Adil Auassar de 1-0 kon inkoppen. ''En het vervelende is,'' vervolgde trainer Henk Faser, ''dat we vorig seizoen een strafschop tegen kregen van dezelfde scheidsrechter. En dat was ook geen strafschop. Als voetballer voel je gewoon dat dit ook geen hoekschop was. Dat is frustrerend.''

Niet dat Sparta een overwinning verdiende bij FC Twente. Het tandeloze Sparta kon geen vuist maken. Het ontbreken van de vertrokken spitsen Halil Dervisoglu en Lars Veldwijk en de absentie van de geblesseerde Ragnar Ache speelden Sparta parten, de ijver van Patrick Joosten en de met een rode kaart weggestuurde Mo Rayhi ten spijt.

En dan mocht Henk Fraser opmerken dat Sparta 'het tactisch goed had gedaan, dat FC Twente amper mogelijkheden had gekregen en dat Sparta tachtig minuten volwassen had gespeeld, maar wat Sparta in aanvallend opzicht liet zien, liet nogal wat te wensen over.

Het wordt zo langzamerhand een Spartaans uitsyndroom. Een tegenstander als FC Twente, die sinds 10 november van het vorig jaar (al acht wedstrijden op rij) niet had gewonnen, krijgt Sparta op bezoek en prompt komt er een einde aan de zegeloze reeks. Een duel, dat in een typische 0-0 lijkt te eindigen, wordt dan alsnog verloren.

Kansjes waren er voor Rayhi en Joosten voor Sparta, maar ook was Twente met Vuckic op slag van rust nog dicht bij de openingstreffer.
Die viel uiteindelijk pas tien minuten voor tijd uit de omstreden corner. Ajax-huurling Noa Lang zorgde in de laatste minuut met een schuiver in de korte hoek voor de definitieve beslissing: 2-0.

''Het is balen,'' verzuchtte de weer van zijn hamstringblessure herstelde Bryan Smeets, die na 57 minuten werd vervangen door Deroy Duarte. ''Maar er komen nog veel finales aan.''

Opstelling Sparta: Harush, Abels, Vriends, Mattheij, Pinto; Harroui, Smeets (57. D. Duarte), Rigo (85. Fortes), Auassar; Joosten (65. Piroe), Rayhi.