mainImage

Tom Beugelsdijk drie wedstrijden geschorst

6 juli 2022, 15:52 uur
Sport

Sparta-speler Tom Beugelsdijk heeft een schikkingsvoorstel van de onafhankelijke aanklager betaald voetbal geaccepteerd. Hij wordt vijf wedstrijden geschorst, waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Dit vanwege online gokken op wedstrijden in competities waaraan hij zelf heeft deelgenomen.

Deze sanctie volgt na onderzoek door de onderzoekscommissie integriteit van de KNVB, uitgevoerd in opdracht van de aanklager betaald voetbal. Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor onrechtmatige beïnvloeding van het verloop van wedstrijden (matchfixing).

In het onderzoek is Beugelsdijk gehoord en is vast komen te staan dat hij gedurende de seizoenen 2013/’14 tot en met 2020/’21 via een online aanbieder weddenschappen heeft afgesloten op wedstrijden in competities waarin hij als speler van ADO Den Haag, dan wel Sparta heeft deelgenomen in de eredivisie, TOTO KNVB beker en/of Supercup.

De eredivisiewedstrijd FC Groningen – ADO Den Haag d.d. 17 maart 2019, waarin hij (direct of indirect) enige mate van invloed heeft gehad. Beugelsdijk speelde toen voor ADO Den Haag, maar maakte op dat moment geen deel uit van de wedstrijdselectie.

De reglementen in het betaald voetbal stellen het wedden op wedstrijden in ‘eigen’ competities expliciet strafbaar, om de integriteit van het voetbal te bewaken, maar ook om de schijn van beïnvloeding, partijdigheid en vooringenomenheid te voorkomen.