Vertrek Abdou Harroui raakt Sparta harder dan verwacht

3 February 2022, 18:42 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Harroui

door Piet Ocks

Het is een veeg teken dat Sparta tot tweemaal toe degradeerde onder een ex-bondscoach. Met Frank Rijkaard (2002) en Dick Advocaat (2018) werd de trieste aftocht naar de eerste divisie gemaakt. Nu, met een assistent-bondscoach, lijkt Sparta vooralsnog voorbestemd tot het spelen van de nacompetitie.

Hoe is 't toch mogelijk, zo kan je je afvragen, dat een bijna identiek elftal vorig seizoen zo goed presteerde, maar dit seizoen vecht tegen degradatie?

Ga maar na: Sparta's opstelling tegen Heerenveen (1-2 winst) waarin de achtste plaats werd veilig gesteld. De opstelling toen, op 16 mei 2021:

Maduka Okoye, Dirk Abels, Bart Vriends, Michael Heylen (61. Reda Kharchouch), Aaron Meijers (26. Jeffry Fortes); Sven Mijnans (61. Deroy Duarte), Abdou Harroui, Bryan Smeets, Wouter Burger (74. Jeremy van Mullem); Lennart Thy, Mario Engels (61. Emanuel Emegha). Tom Beugelsdijk en Mica Pinto ontbraken.

Dat Sparta met nieuwkomers als Giannis Masouras en Kenzo Goudmijn niet aan kracht had gewonnen, werd aan het begin van dit seizoen al snel duidelijk, maar het grote verschil maakt Abdou Harroui. Zijn vertrek en dat van Wouter Burger in mindere mate - hij had niet altijd een basisplaats had, waar Leroy en Deroy Duarte meestal de voorkeur kregen - weegt kennelijk zwaarder dan verwacht. De gevolgen heeft niemand kunnen voorzien. Sterker: er werd zelfs al aan een vervolgstap omhoog gedacht.

Het werd echter steeds duidelijker dat de verstandhouding tussen Henk van Stee en algemeen directeur Manfred Laros niet optimaal was. De voormalig technisch directeur (met de trainer twee handen op één buik) wenste in de zomerstop al meer versterkingen, maar de algemeen directeur hield zuinig als hij is de hand op de knip. Henk Fraser moest aan de slag met een selectie die volgens hem en Van Stee te smal was. En daar wrong volgens Fraser de schoen. Sparta's kracht van de laatste jaren was, dat de selectie er in de zomer al stond, terwijl nu de reparatiewerkzaamheden nog moeten beginnen en dat vergt tijd, weet de trainer.

Waar een half jaar geleden nog weinig mogelijk bleek, werden in de afgelopen transferperiode liefst vijf spelers aan de selectie toegevoegd. Het is een kwestie van afwachten of de in allerijl aangetrokken Riza Durmisi, Younes Namli, Arno Verschueren, Joeri de Kamps en Adrián Dalmau inderdaad versterkingen betekenen. Daartegenover staat de veel te vroege verkoop van de jonge, talentvolle Emmanuel Emegha, die voor twee miljoen euro naar FC Antwerp is vertrokken.

Het vertrek van Van Stee en het aan- en verkoopbeleid hebben zeker te maken met het aangekondigde opstappen van Fraser, die nu in de achtervolging moet om het vege lijf te redden. En om niet de derde (assistent-)bondscoach te worden, die een degradant achterlaat.

Een loodzware opgave, die Sparta zondag begint in de Kuip, waar Feyenoord geen mededogen zal kennen in de eigen strijd met als doel de tweede plaats.