Videoreferee zit Van Marwijk dwars

16 June 2018, 14:25 uur

Met veel moeite heeft Frankrijk het eerste optreden op het WK gewonnen. Het elftal van bondscoach Didier Deschamps brak pas in de slotfase het verzet van een dapper strijdend Australië (2-1).

De videoscheidsrechter speelde een grote rol in het duel tussen één van de favorieten voor de eindzege en het Australië van bondscoach van Bert van Marwijk. Hij oordeelde in de 58e minuut dat Josh Risdon in zijn eigen strafschopgebied toch een overtreding had gemaakt op Antoine Griezmann. De spits van Atlético Madrid benutte de strafschop zelf (1-0).

Met dank aan doellijntechnologie was ook goed zichtbaar dat een inzet van Paul Pogba in de tachtigste minuut via de onderkant van de lat achter de doellijn stuiterde (2-1). Australië kwam in de 62e minuut op gelijke hoogte (1-1) door een benutte penalty van Mile Jedinak. Hij mocht van 11 meter aanleggen nadat Samuel Umtiti in een vlaag van verstandsverbijstering de bal met de hand had beroerd.

Frankrijk had het de afgelopen jaren vaker lastig tegen ploegen die compact verdedigden. Zo kwam de ploeg van Deschamps in het kwalificatietoernooi voor het WK in een thuiswedstrijd tegen Luxemburg niet verder dan een gelijkspel (0-0). Zweden wist de Fransen zelfs te verslaan (2-1).

Ook Australië verdedigde gegroepeerd en af en toe hard. Frankrijk probeerde het wel met gevreesde aanvallers als Kylian Mbappé en Ousmane Dembélé. Toch was Australië voor rust het dichtst bij een doelpunt. Doelman Hugo Lloris kon nog maar net voorkomen dat Corentin Tolisso de bal in eigen doel werkte. Na rust gunde Australië de favoriete Fransen ook maar weinig kansen. Een gelijkspel leek in de maak, totdat Pogba raak punterde.