Voor bondscoach Van Gaal gaat het WK nu pas beginnen

30 November 2022, 11:57 uur
Sport
mainImage
ANP

Louis van Gaal wilde dinsdag opnieuw niets weten van de kritiek op het veldspel van Oranje op het WK. Tijdens de persconferentie na het laatste groepsduel met Qatar beet de bondscoach bij enkele vragen van zich af. Van Gaal zag progressie en zei dat het toernooi nu pas echt gaat beginnen.

Oranje wist zowel tegen Senegal (2-0), Ecuador (1-1) als Qatar (2-0) niet te imponeren. Het spel oogde traag en ideeënloos. Van Gaal schakelde een jaar geleden over naar het 5-3-2-systeem, dat er vooral op gericht is dat Nederland vanuit een gesloten organisatie speelt en bij het veroveren van de bal snel om kan schakelen en kan counteren. Als Oranje zelf het spel moet maken, is de ploeg van Van Gaal minder comfortabel.

"Louis, denk jij nou dat dit Nederlands elftal de bal eigenlijk liever niet heeft dan wel?", vroeg een journalist na het duel met Qatar daarover aan de 71-jarige bondscoach. "Nee, dat denk ik niet. Dat heb je ook vandaag kunnen constateren. Dan heb je een andere mening dan ik", antwoordde Van Gaal.

Groepsfase van het uitproberen

De bondscoach kon de groepsfase, met niet al te sterke tegenstanders, deels gebruiken om nog dingen uit te proberen en te zien. Als Oranje in Qatar ver wil komen, is het van cruciaal belang dat spelmaker Frenkie de Jong in zijn kracht komt te spelen. Van Gaal zocht naar de beste 'partner' naast hem op het middenveld. Eerst kreeg Steven Berghuis de kans, daarna Teun Koopmeiners en tegen Qatar verscheen Marten de Roon aan de aftrap. De Roon hield de ruimtes klein en compact en lijkt in die zin het meest dienstbaar voor De Jong.

Van Gaal had in de poulewedstrijden ook de gelegenheid om spelers die niet geheel fit aan het WK begonnen, langzaam te laten terugkeren. Naast De Jong is Nederland in de knock-outfase afhankelijk van Memphis Depay. De aanvaller van FC Barcelona speelde na een hamstringblessure tegen Senegal een half uur mee en tegen Ecuador en Qatar een uur.

Fitheid

"Ik heb in dat opzicht zoveel op mijn visie moeten inleveren, door spelers te selecteren die niet fit waren", zei Van Gaal, die naast Depay ook De Roon en Matthijs de Ligt noemde. "Al die problemen hebben we overwonnen. De fase dat het op dit toernooi om het 'echie' gaat, kunnen we met een positief gevoel ingaan."

Het Nederlands elftal is een van de weinige landen op het WK die alle 26 spelers nog fit heeft. Van Gaal denkt dat ook dat, in combinatie met nog niet heel veel verspilde energie en kracht, een belangrijk verschil kan maken.

 


Door: ANP