Voorlopige winst voor Sparta na tumultueuze avond

5 March 2022, 00:15 uur
Auassar toont de falende scheidsrechter Dieperink de voorwerpen die op het veld werden gegooid

door Piet Ocks

Een heel goedkoop gegeven, maar gemiste strafschop na een vermeende overtreding van Tom Beugelsdijk. Een VAR, die niet corrigeert, ook niet bij een duidelijke overtreding op de doorgebroken Mario Engels. Een supporter, die ongehinderd richting doelman Maduka Okoye kan aflopen. Vuurwerk, dat een cameraman van ESPN treft. Een plastic glas bier, dat de schouder van de Sparta-doelman treft. Op het veld gegooide munten, die de allerbelabberdst fluitende scheidsrechter Rob Dieperink in zijn eigen zak stak.

Maar ook: een fraai uitgespeelde treffer van Adrián Dalmau al na vijf minuten (0-1). Of die eindstand overeind blijft, zal de tuchtcommissie van de KNVB gaan bepalen, omdat Sparta na één minuut (van de zeven) in blessuretijd van het veld liep uit vrees voor nog meer supportersgeweld en uit veiligheidsoogpunt niet wenste terug te kregen.

''Ik kon de veiligheid van de spelers niet langer garanderen,'' reageerde scheidsrechter Dieperink later. ''Daarom heb ik de wedstrijd gestaakt. Daarna hebben we in de catacomben overlegd. Vitesse wilde de wedstrijd hervatten, maar de Sparta-directie besloot in overleg met de spelers niet verder te spelen. En dat heb ik te respecteren.''

Als de (eind)stand blijft gehandhaafd na het tumultueuze treffen, sleepte Sparta een kostbare zege uit het vuur in de hel van het GelreDome, waar de ploeg 'vocht als leeuwen,' zoals trainer Henk Fraser de wedstrijd omschreef. Met hand en tand verdedigde de ploeg de benauwde voorsprong, zoals het een week eerder vergeefs deed tegen PSV, maar toen alsnog de deksel op de neus kreeg.

''Ik ben blij dat iedereen heel is gebleven,'' verzuchtte aanvoerder Adil Auassar naderhand. ''Het was een opeenstapeling van incidenten. Het was gewoon schandalig. Ook zoals we als uitspelende ploeg werden behandeld. En als je al één supporter niet kan tegenhouden.''

Later bleek het een Duitser en vroeg de Vitesse-directie zich af of het wel een supporter was.

Dalmau

Het begon allemaal zo voorspoedig voor Sparta, dat al na vijf minuten de leiding nam. Een prima pass van debutant Jeremy van Mullem op Mario Engels, die met een strakke voorzet Adrian Dalmau vond, die in tweede instantie raak schoot: 0-1.

Zonder de niet fitte Lennart Thy en Younes Namli en de geschorste Arno Verschueren stond Sparta daarna onder druk. Met snelle counters, vooral dankzij Mario Engels, loerde Sparta op meer. Zoals vlak voor rust, toen Sparta dacht op 0-2 te komen dankzij opnieuw Dalmau. De VAR besliste evenwel dat de spits met zijn hiel in buitenspelpositie stond.

Even na rust passeerde Mario Engels met een fraaie actie Bazoer op de achterlijn,maar zijn schot miste de nodige kracht en juiste richting. Waarna Henk Fraser nog meer op zeker ging spelen. Met Mica Pinto en Laurent Jans voor Sven Mijnans en Vito van Crooij werd de verdediging extra versterkt, waardoor er nauwelijks nog een doorkomen aan was voor Vitesse.

Ook niet in de 65e minuut, toen arbiter Rob Dieperink resoluut naar de stip wees voor een heel goedkoop gegeven strafschop na een licht duwtje van Tom Beugelsdijk jegens Buitink. De VAR stemde toe in de beslissing van de scheidsrechter, maar doelman Maduka Okoye gokte goed en bokste de bal uit de hoek.

Met Bart Vriends (voor Adrian Dalmau) als extra verdediger gooide Henk Fraser de boel op het nachtslot, al moest doelman Okoye nog een vrije trap van Wittek in twee instanties tegenhouden. Waarna nog slechts een minuut van de zeven werd uitgespeeld en Sparta moet afwachten hoe de tuchtcommissie oordeelt over het restant, dat al niet niet moeten worden uitgespeeld.

Opstelling Sparta: Maduka Okoye, Dirk Abels, Tom Beugelsdijk, Adil Auassar, Riza Durmisi; Sven Mijnans (59. Laurent Jans), Jeremy van Mullem, Joeri de Kamps, Vito van Crooij (59. Mica Pinto); Adrián Dalmau (79. Bart Vriends), Mario Engels.