Weghorst voelt zich klaar voor basisplaats tegen Engeland op EK

7 July 2024, 13:41 uur
Sport
mainImage
ANP

De zenuwslopende kwartfinale van het Nederlands elftal tegen Turkije (2-1) was nog maar net afgelopen of de na rust ingevallen Wout Weghorst kreeg de vraag voorgelegd of hij zijn beste spel ook als basisspeler van Oranje kan laten zien. "Dat kan ik zeker", knipoogde de 31-jarige spits richting de halve finale van woensdag tegen Engeland in Dortmund op het EK.

Oranje bracht Turkije pas in verlegenheid nadat Weghorst in het veld was gekomen voor Steven Bergwijn en Memphis Depay als schaduwspits was gaan spelen. "Het is een nachtmerrie om tegen hem te spelen", jubelde Nathan Aké in de feestvreugde over de eerste halve finale van Oranje op een EK sinds 2004. "Hij is sterk en een plaag in het strafschopgebied. Hij vecht echt voor alles en rent achter iedereen aan."

Weghorst is geen spits die vier verdedigers uitspeelt en de doelman met een stiftbal verrast. Maar hij bracht tijdens vijf invalbeurten op het EK wel energie in het spel van Oranje. "Ik heb het gevoel dat ik steeds dichterbij een basisplaats kom", zei hij na zijn winnende treffer van het eerste groepsduel met Polen (2-1). Maar Ronald Koeman besloot vooralsnog anders. De bondscoach wilde vlak na de winst op Turkije niet vooruitlopen op zijn plannen met Weghorst voor de halve finale tegen de Engelsen. "We hebben verschillende types spelers waar we veel mee kunnen", zei hij.

Snollebollekes

Depay werkte hard tegen de Turken, maar de spits heeft op dit EK pas eenmaal gescoord. Spelend als 'nummer tien' bereidde hij tegen de Turken de gelijkmaker van Stefan de Vrij voor. Engelse verdedigers hebben het vaak lastig tegen beweeglijke aanvallers als Depay die steeds uitwijken naar andere posities op het veld. Die houden meer van tegenstanders als Weghorst waarmee ze harde duels kunnen uitvechten.

"Gelukkig was Wout weer Wout", lachte Cody Gakpo na de zege op Turkije. "Hij vocht weer voor elke bal die het strafschopgebied invloog." Mooi om te zien was hoe Weghorst na het laatste en bevrijdende fluitsignaal van arbiter Clément Turpin als eerste juichend naar de tribunes met Nederlandse fans sprintte. André Hazes schalde uit de speakers van het Olympiastadion met 'We houden van Oranje", de hit van het succesvolle EK van 1988. En daarna ging de hele Nederlandse selectie samen met Koeman van links naar rechts op een liedje van de Snollebollekes, de hit van het EK van 2024.

Basisplaats

Weghorst voelt zich klaar voor een basisplaats tegen Engeland. Er begint bijna geen training of warming-up voor een duel zonder dat de spits als eerste op het veld staat. "Nu is het feest en ben ik trots", hield Koeman zijn kaarten op zak. "De komende dagen gaan we ons op Engeland richten."
 

 


Door: ANP