Zege Oranje blijft ook in 2e interland onder De Boer uit

11 October 2020, 20:11 uur
Sport
mainImage
ANP
Denzel Dumfries.

Frank de Boer beleeft een tegenvallende start als bondscoach van het Nederlands elftal. Na het verlies in de oefenwedstrijd tegen Mexico (0-1) maakte Oranje zondag in de Nations League tegen Bosnië en Herzegovina (0-0) ook weinig indruk. Nederland, dat in de laatste vier interlands slechts één doelpunt maakte, verloor vorige maand al van Italië en heeft na drie duels vier punten. Woensdag wacht de uitwedstrijd tegen Italië.

Steven Berghuis bleef in Zenica vrij verrassend buiten het basiselftal. De aanvoerder van Feyenoord deed het tegen Mexico prima en leek bij afwezigheid van de geblesseerde Steven Bergwijn opnieuw vanaf het begin te mogen starten.

De Boer koos voorin echter voor Donyell Malen en Quincy Promes op de flanken omdat hij spelers met diepgang wilde zien. Berghuis is juist een voetballer die de bal in de voeten wil. Volgens De Boer zou het spel dan te statisch worden.

De keuze pakte in de eerste helft niet goed uit. Spits Luuk de Jong, die speelde bij afwezigheid van de geschorste Memphis Depay, werd geen enkele keer in stelling gebracht. De kopsterke aanvaller van Sevilla moet het juist hebben van voorzetten vanaf de zijkanten.

De enige kans die Oranje voor rust noteerde, was al na vijf minuten. Stefan de Vrij kopte de bal in kansrijke positie naast. Nederland speelde in een veel te laag tempo, zonder verrassingen. Daarnaast was het elftal van De Boer in balbezit vaak slordig. Bosnië, dat donderdag werd uitgeschakeld in de kwalificatie voor het EK en tegen Nederland niet met het beste elftal speelde, bleef eenvoudig overeind en kwam er zelf af en toe via een counter uit.

Na rust veranderde er aan het spelbeeld lange tijd weinig. Oranje oogde ongeïnspireerd en niet creatief. Bosnië leek zich op voorhand al bij een nederlaag te hebben neergelegd. Toen dat helemaal niet nodig bleek te zijn, bracht Dusan Bajevic na een uur spelen toch maar sterspeler Edin Dzeko binnen de ploeg. Dzeko bracht kort daar Miralem Pjanic in stelling, maar doelman Jasper Cillessen redde.

Met Berghuis en Hans Hateboer voor Malen en Denzel Dumfries voerde De Boer in de 70e minuut zijn eerste wissels door. Berghuis zorgde met enkele voorzetten direct voor dreiging. Luuk de Jong kopte op aangeven van Berghuis in de 78e minuut bijna de 0-1 binnen, terwijl kort daarvoor ook Frenkie de Jong al dicht bij een treffer was. De druk van Oranje nam toe en Frenkie de Jong zag in de 84e minuut opnieuw een inzet worden gestopt. De grootste kans volgde in blessuretijd voor Ryan Babel, die de bal helemaal verkeerd raakte.


Door: ANP