Dagblad010 | Beeldkraken in de Kunsthal

Beeldkraken in de Kunsthal

mainImage

Kunsthal Rotterdam presenteert het educatieve tentoonstellingsLAB ‘Beeldkraken. Je weet niet wat je ziet’. De tentoonstelling is voor families en scholen en daagt jongeren uit om op een interactieve manier kritisch naar beeld te kijken.

Een selectie beelden laat de invloed ervan zien op ons dagelijkse leven, en geeft een overzicht van de ontwikkeling van beeld. De selectie bestaat uit originele tekeningen, foto’s en affiches uit één van de belangrijkste Nederlandse beeldcollecties: Atlas Van Stolk.

‘Fake news’ is aan de orde van de dag en het maken, bewerken en verspreiden van beeld was nog nooit zo makkelijk. Daarnaast zijn binnen enkele generaties de ideeën en opvattingen over beeld radicaal veranderd. ‘Beeldkraken’ daagt jongeren uit om beelden te analyseren, te beoordelen en bronnen tegen het licht te houden.

Beeldvorming en opvattingen zijn door de tijd veranderd. Maar ook beelddragers zelf, door de opkomst van digitale fotografie en de populariteit van amateurfotografie, photoshop en social media. Beelden van niet lang geleden lijken al snel gedateerd. Dit komt ook door de explosieve groei van beeld op TV en internet. In het tentoonstellingsLAB verrassen de beelden en bieden reflectie op ons eigen heden en verleden.         

Grondlegger van de Atlas Van Stolk is de Rotterdamse houthandelaar Abraham van Stolk. Vanuit zijn passie voor de vaderlandse geschiedenis begon hij in 1835 met het verzamelen van beeldmateriaal. De collectie is door vele generaties Van Stolk voortgezet, bevat nu ruim een kwart miljoen afbeeldingen en wordt nog altijd aangevuld. Inmiddels is de Atlas uitgegroeid tot een van de grootste beeldcollecties van Nederland.

Beeldkraken is voor families en scholen; leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en het hele voortgezet onderwijs. Gemiddeld duurt het bezoek aan het tentoonstellingLAB 60 minuten.


Foto: Gemeente Rotterdam - Vincent Mentzel