Dagblad010 | 1919: Vliegshow van Tuschinski op Woudestein

1919: Vliegshow van Tuschinski op Woudestein

Honderd jaar geleden startte de burgerluchtvaart in Nederland. De eerste wereldoorlog, waarin voor het eerst vliegtuigen werden gebruikt, was voorbij. Talloze vliegtuigen en hun vliegers stonden werkeloos aan de grond. De ondernemende Rotterdamse bioscoopeigenaar Abraham Tuschinski greep deze kans en organiseert een vliegshow op de paardenrenbaan Woudestein in Rotterdam.

Het gonst in dat jaar van de ideeën voor burgerluchtvaart. In augustus en september is er de door de vliegers Plesman en Hofstee een georganiseerde Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam, de ELTA, die veel belangstelling trekt. Een paar maanden later zou Plesman de KLM oprichtten en zou de gemeente Rotterdam besluiten om Vliegveld Waalhaven te bouwen.

Op zondag 31 augustus en maandag 1 september 1919 verzamelden zich een groot aantal mensen op de paardenrenbaan aan de Honingerdijk te Rotterdam om de vliegkunsten van oorlogsvliegers te zien. Om al die leuke momenten vastteleggen had Tuschinski een cameraman van Polygoon ingehuurd, zodat hij daarna de film in zijn bioscopen kon vertonen. Die filmopnamen zijn in een mooie kwaliteit bewaard gebleven, waardoor wij 100 jaar later de sfeer kunnen proeven van de begintijd van de luchtvaart. De filmbeelden zijn door door de Barendrechtse filmarchivaris Bas Romeijn bewerkt en met achtergrond informatie gemonteerd tot een documentaire.