Echt ziek na verkeerde bommenregen

27 March 2019, 13:35 uur
Vroeger
mainImage
Collectie Stadsarchief

Bijna honderd zware bommen vielen 76 jaar geleden op Bospolder-Tussendijken (Delfshaven). Per ongeluk. Zondag 31 maart is de herdenking van dit 'vergeten bombardement'.

De bommen die op 31 maart 1943 op Delfshaven terechtkwamen, waren afkomstig van Amerikaanse bommenwerpers. Minstens 417 Rotterdammers kwamen daardoor om. Meer dan honderd mensen raakten ernstig gewond. Tussen de 13.000 en 16.000 bewoners verloren hun huis.

Wat was de reden van deze enorme vergissing? Deskundigen hebben lange tijd gedacht dat dit het gevolg was van de slechte weersomstandigheden. Er stond die dag een zware storm en de Amerikaanse bommenwerpers hadden slecht zicht door de vele donkere wolken. Door de harde wind zouden veel van de bommen zijn afgedreven naar bewoond gebied. Dit is waarschijnlijk slechts een deel van de oorzaak, zo hebben de schrijver Jac. J. Baart en historicus Lennart van Oudheusden vorig jaar naar buiten gebracht.

Dat deden ze na onderzoeken in de archieven van Amerikaanse legeronderdelen. In hun boek 'Target Rotterdam' is te lezen dat de Amerikanen de pier tussen de Keilehaven en Lekhaven hebben aangezien voor de scheepswerf en machinefabriek van Wilton Fijenoord. Op die plaats bouwden de Duitsers onder andere torpedo-lanceerbuizen voor hun onderzeeboten. De geallieerden zagen die U-boten als een grote bedreiging en wilden de scheepswerf vernietigen. Doordat zij zich in het doel vergisten – en door de harde wind – vielen er bijna honderd bommen op de drukbevolkte woonwijk Bospolder-Tussendijken.

Een van de Amerikaanse vliegers zei later dat hij er 'echt ziek' van werd toen hij twee dagen na het bombardement hoorde dat hij en zijn collega’s een hele woonwijk hadden platgegooid. ''Ook omdat ik wist hoeveel de Rotterdammers al hadden moeten verwerken. Ik was na het Duitse bombardement van mei 1940 erg begaan met het lot van de Rotterdamse bewoners'', aldus Parley Madsen.

De Amerikaanse bommenregen op Bospolder-Tussendijken was het zwaarste bombardement op Rotterdam na het Duitse bombardement van 14 mei 1940 op de binnenstad. 'Het Vergeten Bombardement' werd het na de oorlog genoemd en zo staat het nog steeds bekend. Veel Rotterdammers wilden deze historische vergissing van onze bevrijder het liefst vergeten. Vandaar de bijnaam.


Door: Gemeente Rotterdam