Ouwe Rotterdamse café’s (26) – Café Kleiweg

17 February 2019, 10:30 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Café Kleiweg

Het alom bekende café Kleiweg, voortreffelijk gerund door Andries Smol, heeft nog steeds een ouderwetse uitstraling. Eenvoudige tafeltjes en stoeltjes, een centrale lange tafel midden in de zaak, waarop altoos het AD klaar ligt voor de cafégangers. De koffie is vers en kost 1,50 euro. Het biljart is keurig verzorgd. En er hebben al ettelijke duizenden potjes libre of driebanden op plaats gevonden. Aan de muur hangen diverse foto’s uit het verre verleden. Uw scribent ziet een nietig fotootje hangen van een vooroorlogse kastelein. Hij vraagt aan de uitbater of hij de foto mag lenen voor een eenvoudige scan. Wat komt daar uit? Een prachtig beeld  van Teunis van Eijk, geboren in 1908 en blijkens een advertentie in het Rotterdamsch Nieuwsblad van 06-05-1931 blijkt hij, zo jong als ie toen nog was,  kersvers eigenaar van het betreffende café. Zoals hij daar staat achter de toog. Met een vriendelijke, serieuze blik in zijn ogen. Een keurige stropdas om de nek en pal voor hem de jeneverflessen in de gekoelde bak. De kassa toont imposant. De tap is al redelijk modern voor die tijd. Er zit natuurlijk een heel verhaal in Teunis, maar dat voert uiteraard te ver. Zowel voor mijn boek, als voor deze 010-rubriek. Het punt is dat NIEMAND ooit aandacht heeft geschonken aan dat fotootje aan de muur. Met andere woorden: neem historie toch iets meer serieus. Een eenvoudig bijschrift onder de foto is toch zo simpel te creëren  De toekomst van Café Kleiweg? Die is een beetje onzeker, wegens het verlopen van een huurcontract. Maar ik weet zeker dat Andries Smol met al zijn tact deze affaire weet op te lossen. Wij moeten er toch naar streven dat het café over 12 jaar het eeuwfeest kan vieren! Ja toch?

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.