Ouwe Rotterdamse cafés (30) – Gerard Kool

7 April 2019, 12:30 uur
Vroeger
mainImage
Jan van der Hoeven. Collectie Stadsarchief.
Noordplein in 1962

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

GERARD KOOL

Wanneer u de brug over gaat richting Noordplein, per voet, op de fiets of met de auto, ontwaart u aan de linkerkant een vreselijk lelijk groot grijs woonblok. Die steen-kolos is er ergens begin jaren tachtig neergekwakt onder het bewind van onze PvdA-stadsregering. Dat enorme blok had er natuurlijk NOOIT mogen komen. Bekijk de panden op de foto, daterend uit 1962. Statige panden, die met de nodige gemeentegelden gemakkelijk drastisch hadden kunnen worden gerenoveerd. Bekijkt u eens dat fraaie hoekpand, met op de gevel de enorme Hulskamp-reclame. Welnu, daar was van oudsher café Gerard Kool gevestigd. Zijn kroeg ging om 4 uur in de ochtend open. In de winter kon je ‘pas’ om 5 uur terecht. In de vroege ochtend weigerde Gerard Kool biet te schenken.  De marktlui (groentehandelaren) moesten het met koffie doen. Insiders hadden het over een ‘Kooltje pikken’. De amandelbroodjes bij de koffie vonden gretig aftrek. Tijdens het lunchuur was erwtensoep een traktatie. Op zaterdagmiddag kwamen er lui van de postzegelmarkt.  Er was een biljart. Over de sluitingstijden van het café is men het 40 jaar later nog steeds niet eens. De één zegt 18.00 uur, de andere 20.00 uur. Oh, wat waren het mooie tijden. Waarom is deze cafécultuur voorgoed verdwenen?

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.