Ouwe Rotterdamse café’s: Ballentent (32)

21 April 2019, 10:58 uur
Vroeger
mainImage
Ton Hermans

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Ballentent

Dat is grappig: Zo’n beetje het bekendste havencafé van onze stad is De Ballentent aan de Parkkade. Dat komt uiteraard door de prachtige ligging. Niet ver van de Veerhaven en ook vlakbij Het Park. Er bestaat één groot misverstand over de naamgeving van dit ongeveer 80 jaar oude café. Haast iedereen denkt dat de naam is ontstaan vanwege de vele ‘ballen’ die van oudsher vanuit de chique kantoren in het Scheepvaartkwartier het café frequenteerden. Of anders wel vanwege de uitstekende gehaktballen die in deze puike havenkroeg worden geserveerd. Fout, fout! De naam is afkomstig van de twee ballen die van oudsher het houten dak sieren van deze voormalige douaneloods uit circa 1905.

Jawel, historie is een vak!  Enfin, de Ballentent heeft z’n bekendheid dus vanwege de prachtige ligging aan het water en ook zeker vanwege de prima consumpties en vooral service. Haast nergens in Rotterdam word je op het ruime terras zo snel bediend als juist daar aan de Parkkade. Het is zo jammer dat in 010 erg veel havenkroegen gedurende de laatste drie decennia zijn verdwenen wegens gebrek aan levendige scheepvaart. Het is niet anders. Laten wij blij zijn dat de Ballentent het onder de voortreffelijke leiding van René Keehnen al zo lang heeft volgehouden. Hij bereikte niet voor niets in 2013 een 17e plek in de nationale horeca top 100. Trouwens, het café werd eind jaren negentig al door het illustere Slauerhoff-genootschap uitgekozen tot beste havenkroeg. Vermoedelijk zal dit café die positie (samen met café-restaurant Courzand) de komende jaren gemakkelijk kunnen handhaven! Foto: Ton Hermans, 2013.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.