Dagblad010 | Ouwe Rotterdamse café's: Buitenlands (33)

Ouwe Rotterdamse café's: Buitenlands (33)

mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Buitenlands café

Onder de noemer ‘Buitenlands café’ trof ik in 1991 bijgaande foto aan in het archief van het huis-aan-huisblad De Havenloods/ Het Zuiden. Het gaat om een onbekend gebleven kroeg. De foto dateert van midden jaren zestig. De locatie is vermoedelijk Katendrecht.

Er wordt aan de bar met dobbelstenen ‘drie zesjes’, ‘telefoontje’ of één van de andere spelletjes gespeeld. ‘Jij staat op Scheveningen’ is onder spelers een begrip.  Met andere woorden: ‘opletten, anders ga je voor gaas’.

De kans is groot dat er toen aan de bar een andere terminologie werd gebezigd. Wat vast staat: een rondje geven wanneer je verliest doet altijd pijn. Behalve natuurlijk voor de uitbater. De vriendelijke man achter de tap poseert wel heel opvallend, maar hij is het natuurlijk niet gewend dat een persfotograaf zijn dagelijkse bezigheden met een camera vast legt.

Het kringetje rond de bar heeft het zo te zien naar de zin. Het grappigste is eigenlijk de bos chrysanten die het beeld verlevendigen. De blommen staan in een glazen vaasje boven op de tapmachine. Zoiets ziet men zelden. ’Genoeglijk’, zo kan men het fotomoment het beste omschrijven.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.