Ouwe Rotterdamse café's: Van der Wiel (34)

5 May 2019, 14:02 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Harrie van der Wiel

Journalist Willem Wittkampf (1924-1992), die gedurende de jaren ’50 en ’60 voor het dagblad Het Parool (Amsterdam) onder de naam ‘Willem’ zo’n duizend lange artikelen schreef, was vermoedelijk de beste interviewer van ons land. Zijn kracht? Hij gebruikte de monoloog als interviewvorm. Aanhalingstekens openen en sluiten. Hij liet uitsluitend de hoofdpersoon aan het woord. Zelf  kwam hij nooit in het verhaal voor! Bibeb deed in Vrij Nederland ongeveer hetzelfde en Ischa Meijer cijferde zichzelf in artikelen soms ook helemaal weg. Rudie Kagie schreef voor V.N. ook wel monologen.

De schrijver van deze rubriek hanteerde regelmatig dezelfde methode ‘Wittkampf’. Het voortreffelijke niveau van zijn illustere voorgangers zal uw chroniqueur niet gauw halen, maar streeft daar wel naar. Welnu, wat had hij graag de illustere horecamanager Harrie van der Wiel met zijn pen onder het mes genomen. Wat heeft Harrie veel gepresteerd. Wij hoeven alleen maar Biershoppie, Pelgrim en Doelencafé te noemen, waarin hij schwung bracht. Zijn bekendste kroeg werd Locus, eerst aan de Beneden Oostzeedijk en daarna pal aan de overkant. Harrie was een entrepreneur pur-sang. De foto die u ziet is tamelijk uniek. U ziet Harrie nog als laat-dertiger achter de tap in zijn eerste Locus. Helaas kan ik hem dus niet meer interviewen over zijn 40 jaar gastheerschap. Harrie, geboren in 1949 overleed in 2011.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.