Rotterdamse cafés (27) – Stieltjesplein

24 February 2019, 11:29 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Stieltjesplein

Wat een nostalgisch fotobeeld van het Stieltjesplein! Fotograaf Jan Roovers schoot deze plaat in 1962 en dankzij uitgever Arnoud Voet kan deze foto getoond worden, want hij nam ‘m op in één van zijn bekende fotoboeken. Neen, de foto wordt niet geplaatst vanwege de activiteiten van drukkerij Brouwer en ook niet vanwege de kappersactiviteiten van de buurman. Trouwens, hoe grappig, die reclame voor brylcreem. Wij ontdekken ook nog de kruidenierswinkel van N. de Vries. U begrijpt waar het om draait: op de hoek ontdekken wij het café van A.C.M. de Ruijter. Dat was een prima café met een puike kastelein. Zij zoon Jos was gedurende twee decennia een waardig opvolger. Het horecapand staat er nog steeds! En er wordt nog immer iets geschonken en eten geserveerd. Tamelijk bijzonder, want echt alle overige panden werden gedurende de jaren tachtig en negentig  onverbiddelijk gesloopt. Vermoedelijk vanwege de planning van de spoortunnel. Of die sloop nu echt nodig was? Ik betwijfel het. Ik plaatste deze foto in mijn deel 4 onder het kopje ‘Zuid’. In een kaderstuk leg ik uit dat ik een beetje spijt heb over het feit dat ik cafés op de linker Maasoever nogal terzijde heb geschoven in mijn vele kroegbeschrijvingen. Hoe dat zo ontstaan is? Haast automatisch. De rivier drukt zo’n stempel op de splitsing Noord/Zuid. Daar heb je geen idee van. Ik vermoed dat je geen enkele andere stad in ons land hebt, waar de tweedeling zo overheerst…Mind you, ik vind de ontwikkelingen van de Kop van Zuid en ook Katendrecht fantastisch geslaagd. En toch, en toch heb ik altijd het gevoel dat ik ‘weer thuis ben’, wanneer de Willemsbrug, de Erasmusbrug  of de metrobuis mij weer in het centrum hebben gebracht. Dat gevoel gaat, grappig genoeg, nooit over. Enfin, ik beloof alle Zuiderlingen dat ik mijn vooroordelen ten aanzien van hun plek zal trachten te overwinnen. Het behoud van De Kuip (het mooiste stadion van ons land) zal daartoe zeker aan bijdragen!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644