Rotterdamse cafés (28) – Cosy Corner

3 March 2019, 10:49 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

COSY CORNER

In deel 3 van mijn serie caféboeken wordt de historie van het fameuze café Cosy Corner, hoek Mathenesserlaan/Nieuwe Binnenweg zeer uitgebreid beschreven. Cosy Corner (het huidige ‘Ari’) dateert van 1923. De naam Cosy Corner is verzonnen door de zo bekende uitbater Charley Stock. De naam dateert van 1936. De hoogtijdagen van het café waren de jaren ’60 en ’70, toen dagelijks vele vrouwelijke leerlingen van het opleidingsinstituut Schoevers het etablissement bezochten. Het instituut was namelijk aan de overkant van het café gevestigd in het gebouw waarin later Radio Rijnmond kwam te zitten. De secretaressen in spé kwamen dagelijks terug, altijd prettig voor een uitbater. Het was Jan Kregel, zeer bekend van ’t Fust en de Big Ben, die de touwtjes in handen had. Afgezien van café Hoboken was er ook niets direct in de buurt. Het Wester Paviljoen bestond wel, maar was gedurende die twee decennia een onderdeel van Unilever. W.P. fungeerde als kantine. In 2003 betrok Ger Koedam het cafépand en gaf het de naam ‘Ari’. Neen, niet naar de dochter van Jules Deelder. Deze mythe blijft maar rondzingen door de stad. In 2017 kreeg ik via de mail van Joke Jorum-Wijer deze prachtige foto van circa 1937 toegezonden. Wij zien Herman en Cornelia Wijer achter de bar. Hoe het hen verder vergaan is? Ik wacht uw mails met spanning af!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.