Dagblad010 | Rotterdamse cafés (31) – Laurenstoren

Rotterdamse cafés (31) – Laurenstoren

mainImage
Jeanette Koning

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Laurenstoren

Wat is het toch erg in onze stad. Die onverklaarbare sloopwoede. IEDEREEN kende die twee leuke cafés aan de Westewagenstraat. Precies, ‘De Goede Ree’ en iets verder op café De Laurenstoren. Twee mooie zaken. De Goede Ree opende januari 1953, het andere café vermoedelijk wat later. Uiteraard in nieuwbouw. Ik moet toegeven dat de twee cafés niet in de aller fraaiste architectuur werden geplaatst. Toch hadden de gebouwtjes wel iets, al was het maar vanwege de functionele ‘transparantie’. Waarom moest die vijftiger jaren onlangs gewetenloos worden gesloopt? Ik begrijp het gewoon niet.

Op de foto ziet u Jeanette Koning, met een fraaie strooien hoed, achter een vers getapt biertje. Er heerst Oranjekoorts, want de foto werd juni 1996 geschoten. Ons land werd toen door Frankrijk uit het Europese bekertoernooi geknikkerd. ‘Wat kan Seedorf nu gebeuren, toen hij van elf meter schoot’. Weet u het nog? Die tekst van Freek de Jonge?  Het cafeetje was geliefd in binnenvaartkringen, met de Beurs aan de overkant. Rond 2000 kreeg het café een nieuwe Portugese eigenaar. Het café kreeg een nieuwe naam, namelijk Lisboa. De klassieke kroeg werd een eetcafé. Tja, en toen ging het cafeetje uiteindelijk rücksichtslos tegen de vlakte. Flink hoor, heren bestuurders!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.