Dagblad010 | Pol (2) - Rotterdamse Cafés (32)

Pol (2) - Rotterdamse Cafés (32)

mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Pol (2)

Wat een leuke sfeerfoto! Alom vrolijkheid in café Pol. Het tijdstip zien wij op de klok; één minuut na half twee. Het jaartal weten wij dankzij fotograaf jan van der Ploeg. Het moet 2003 zijn geweest, en wellicht wordt het tweejarig bestaan van het café gevierd. Voorop links zien wij eigenaresse Joyce de Jong. Zij voert nog steeds de scepter daar aan de Meent. Naast haar staat Monique Bonthond, al 18 jaar haar trouwe medewerkster. Wat draagt zij een spannend doorkijktruitje. Zij is de zuster van Inge Bonthond, in de caféscene langs de Nieuwe Binnenweg zeer goed bekend als bartender(Le Vagabond) en zangeres.

In Pol is het altijd druk. Waarom is eigenlijk niet uit te leggen. Wellicht heeft de ligging er mee te maken, want de hoek Meent en Binnenrotte is zeker niet verkeerd. Vooral niet op de dinsdag en de zaterdag, met de markt aan je voeten. Het interieur werd een paar jaar geleden drastisch vernieuwd. Eveneens een pre, want caféklanten willen lekker kunnen zitten. Dat de loop er in zit heeft tevens te maken met de know how van Joyce. Zij heeft het juiste horeca-DNA. Helaas kunnen niet alle Horekaffers dat zeggen…

Wat ben ik blij dat ik deze foto altijd zorgvuldig bewaard heb in mijn privéarchief . Joyce en Monique zijn inmiddels zestien jaar ouder. En toch, en toch zien zij er nog immer pico bello uit. Gaat u maar eens kijken…. 

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644