Rotterdamse cafés (35) – Oostzeedijk

26 May 2019, 10:00 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Oostzeedijk

Wat zijn historische foto’s van ruim 30 jaar geleden toch boeiend. U ziet één passant in 1982 een beetje troosteloos lopen langs de Beneden Oostzeedijk, nabij het Oostplein. Altijd een dorstige plek geweest!. U ziet Place de l’Est , een bekend restaurant dat in Kralingen goede zaken deed. Er naast zit Van Ouds de Oostpoort en de rij wordt (op de foto) afgesloten met het legendarische café Van Veen. Een paar jaar later zou dáár naast weer in het voormalige De Gruyter-filiaal het zo bekende Locus Publicus van Harry v.d Wiel de deuren openen. Om ons te concentreren op café Van Veen. In mijn boek deel 4 heb ik een afdruk van een groot artikel uit het huis-aan-huisblad ‘De Ster’ geplaatst. Eigenaar Ton Arnold wordt uitgebreid ondervraagd door Ster-hoofdredacteur Joost de Man. Arnold heeft de zaak in 1985 overgenomen van Piet van Veen, die de zaak 40 (!) jaar runde. Arnold vertelt dat hij de overname breeduit gaat vieren. Hij heeft al een tijdje ‘proef’ gedraaid en hij vertelt vol trots dat er in zijn café ‘eigenlijk nooit iets gebeurt’. Touché. Een levenswijsheid waarmee iedere erkende filosoof het voorlopig kan doen. Leuk om te vermelden is dat John Arnold, de zoon dus, anno 1985 het verderop gelegen eetcafé De Stoep beheerde. John had een prima concept, en zijn café zat iedere avond barstensvol eters. Mede dankzij de zeer ontspannen sfeer en de billijke prijzen die hij rekende. U moet voor de grap nu (37 jaar later) eens op de zelfde plek gaan wandelen. Een totale horeca - metamorfose! Meer zeg ik niet…

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.