Rotterdamse cafés (36) – Charlie Stock

10 June 2019, 11:09 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Charlie Stock

Wel grappig, ik ben sinds 1987 (Het Vrije Volk) als journalisthistoricus intensief bezig met de Rotterdamse historie neer te pennen en dus vast te leggen.. Via veel tekst en vooral ook beeldmateriaal. Via een verzamelaar kwam er een prentbriefkaart in mijn handen, die diepe indruk maakte. Zelden zag ik zo’n fraai, levendig straatbeeld uit de roerige jaren dertig van de vorige eeuw. Wij zien de Kruiskade anno 1933. Deze print komt in mijn nieuwe caféboek!

Waarom?

Omdat wij meteen uiterst rechts het uithangbord zien van café Charlie Stock! Jawel, het was bij Charlie ‘the place to be’. Het was een artiestencafé, waar heel veel mogelijk was. Het was gevestigd schuin tegenover het Luxor theater (nog immer op z’n plek) en hotel Centraal (eveneens nog intact). De foto is dus ruim 85 jaar geleden genomen - iets vóór de plek waar nu de ingang van Hotel Hilton zich bevindt. Wat is er veel veranderd!
In mijn boek worden de namen van diverse winkels van nijvere middenstanders genoemd.

De kracht van de foto is het ‘gewone’, het alledaagse. Handkarren, een tram, een voiture, mensen die met elkaar kletsen, een ander staat voor  een etalage en weer een ander fiets vrolijk verder. Het is een prachtfoto en het zal u niet verbazen dat ’ ie levensgroot (24 x 34,5 cm) in mijn nieuwe boek komt. Ik weet al het nodige over Charlie Stock. Nochtans houd ik mij aanbevolen voor nog meer verhalen over deze legendarische kastelein.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.