Rotterdamse Cafés (41) – De Strijkstok

4 August 2019, 11:00 uur
Vroeger
mainImage
Jerry Lampen. 
Nico en Margit van Essen (links) - Noordplein in vroeger jaren toen de groentemarkt nog bestond

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Strijkstok

Zo belandde ik april 1987, op een zaterdagavond, in Café De Strijkstok (hoek Noordplein-Rembrandtstraat). Ik was op reportage voor Het Vrije Volk. Waarom bezocht ik deze kroeg? Om te luisteren naar Rotterdamse Riet. De bejaarde zangeres trad op met haar begeleider. Hij speelde op een akoestische piano. De geluidsinstallatie was perfect. Het optreden van Riet kon niet meer stuk. Wie had haar optreden gearrangeerd? Dat was de gloednieuwe kroegbaas Nico van Essen. Samen met zijn echtgenote Margit nam hij juni 1986 met zijn café een duik in het diepe. Veel opknapwerk, wat een lieve duit heeft gekost. Maar goed, Nico geloofde in zijn concept van artiesten brengen in eigen café. Liefst twee keer in de maand. Hij wilde zijn café eigenlijk ‘artiestenkabinet’ noemen, maar dat vond hij iets te pretentieus. Op de aanwezige jukebox ontdekt men in april 1987 veel Rotterdamse namen: Rotterdamse Suus, Henk Numeijer, George Olman, Tiny en Pierre, Tante Leen en operazanger Jan Wander. Uniek te noemen was een Engelse versie van Ketelbinkie: The boy from Rotterdam. Gezongen door Peter Gilmore. Mijn lange interview met Nico laten wij rusten. Ik eindig het artikel met Nico’s hamvraag: ‘Zal mijn artiestencafé aanslaan of niet.’ Helaas voor Nico en Margit: Niet dus. Het café heeft slechts kort onder genoemde naam bestaan. En wat het echtpaar betreft? Die waren al vrij snel uit elkaar.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.