Rotterdamse Café’s (42) - Drie Bogen

18 August 2019, 11:00 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Drie Bogen

De 1e Weenastraat, van vóór WO II, werd later Katshoek. Dat weten wij allen. Wij spreken qua bebouwing uiteraard over de gewelven ONDER de spoorweg tussen voormalig Station Hofplein en Den Haag en ooit Scheveningen. Wij weten ook dat daar van oudsher cafés waren gevestigd. Op de foto zien wij het café van Ph.J. Seton. Het gaat in dit geval om een noodcafé, dat al in de zomer van 1940 de deuren opende. Veel stokoude Rotterdammers kennen het café later als de ‘Drie Bogen’, een fameus café, waar veel actie was. Wat een grappige prijzen zien wij aan de buitenmuur hangen. Een pils voor 17 cent en een oude klare voor 18 cents. Let op! Dat was in 1940 toch nog een pittig bedragje, hoor.

De tamelijk unieke foto zat in het archief van Jan Meijer, voormalig rubriekschrijver van Het Vrije Volk (Pieter Spreeuw). Ik kreeg het archief van Jan toen ik in 1987 zijn historische rubriek mocht overnemen. Jawel, ik ben thans meer dan 30 jaar bijna dagelijks in de weer met historie Rotterdam. Het is wel leuk dat er op deze plek nog steeds horeca bestaat. Denk aan jazz-café Bird, denk ook aan het restaurant van Jim de Jong, die onlangs besloot eventjes te stoppen. Ik vind de Katshoek altijd een beetje dode driehoek. Dat komt ook door het huidige centrale spoor, dat veel ruimte in beslag neemt en verre van gezellig is. Trouwens ‘Klein Volendam’, dat afschuwelijke bouwcomplex uit de jaren ’80, in de directe nabijheid, noodt nu ook niet bepaald uit om daar eens gezellig te gaan stappen… 

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.