Rotterdamse Cafés (42) - Het Caféleven

25 August 2019, 10:44 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Caféleven

E wordt mij regelmatig gevraagd wanneer mijn nieuwe boek, Rotterdamse cafés deel 5 , uitkomt. Mijn antwoord luidt steevast  ‘In de loop van 2020’. In welke jaargetijde kan ik nog niet zeggen. Misschien wel laat in het voorjaar! Het staat vast dat ik daarna stop met mijn caféboekserie. Maart a.s. word ik driekwart eeuw, een mooi moment om met de serie te stoppen. NIET met schrijven, dat blijf ik doen tot aan mijn laatste snik.  Maar dan moet ik natuurlijk wel helder blijven….Dat is logisch.

Ter zake, u ziet een prachtig beeld van het gewone caféleven in ‘de huiskamer’. Ik heb zelden zo’n gave foto in handen gehad. Het beeld van het groepje veertigers, met één vijftiger, is zo enorm zuiver weergegeven. Er wordt geluisterd naar de man uiterst rechts. Alleen de charmant ogende dame, pal in het midden, kijkt recht de camera in. Het is de professionele straatfotograaf Piet v.d. Berg geweest die dit beeld met zijn Leica-camera heeft vastgelegd. Wanneer? Ergens eind jaren vijftig, begin jaren zestig.

U ziet het ook aan de nette kleding. Dasje goed, een wit overhemd. De dames in een keurige robe. Dit caféleven wat we zien vond plaats in een café in Vlaardingen. De fotograaf woonde z’n levenlang in deze zo pittoreske voormalige vissersplaats. Uiteraard weten wij niet in welk café. De fotogaaf hield geen dagboek bij. Het was langs komen, foto schieten en de mensen aansporen om de foto te kopen. Piet had best veel klandizie. Caféklanten zijn doorgaans nostalgisch aangelegd.

Het spreekt vanzelf dat deze foto over een hele pagina in mijn boek komt. Precies, met een aantal andere kiekjes onder de noemer ‘caféleven’…

 

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.