Rotterdamse Cafés (46): De Witte Ballons

29 September 2019, 11:01 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Witte Ballons

In de vorige aflevering schreef ik over café  De Drie Ballons aan het Tiendplein. Dat cult-café heeft gedurende de periode 1973-1981 een enorme impact gehad op het 'nieuwe Rotterdamse cafégebeuren'. Wat een ontspannen jaren zijn dat geweest. Er kon zoveel! Op sommige tafeltjes van De Drie Ballons stonden van die glazen potjes, die je met een ronde deksel af kon sluiten. In die potjes zaten vloeitjes en losse tabak. Met andere woorden: ‘caféklant, ga je gang, rol je eigen rokertje, wij bieden dat gaarne aan’.  Wat een pracht initiatief. Wie had toen kunnen bedenken dat veertig jaar later een hysterische anti-rooklobby het gewone huiskamercafé totaal zou ruineren.

Welnu, we gaan terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw. Wij zien een super fotoprint van café De Witte Ballons. De eigenaar is A. Teunissen. Wij zien een groepje van een man of veertien gedrappeerd rond de leestafel. Het is een ruim café met erg veel houten stoelen. Over licht valt ook niet te klagen, wanneer wij al die lampen zien hangen.

De hamvraag is: “Waar was dit café gevestigd?” Op de achterzijde van de ansichtkaart staat een lijstje van vijf cafés die allemaal in bezit waren van genoemde kastelein. Er worden ook vijf adressen gemoemd. Dus ik heb de keus. De adressen Rosestraat, Keizerstraat en Jonker Fransstraat vallen volgens mij af. Ik vermoed dat deze foto is gemaakt in het etablissement aan Middensteiger of Goudschesingel. Ach, het juiste adres maakt in wezen ook niet zoveel uit. Wij hebben het over een eeuw geleden. Over materie, die totaal verdwenen is. Tóch is het leuk om het nostalgische plaatje te bekijken. Lieden geïnteresseerd in historie zullen het absoluut met mij eens zijn!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.