Rotterdamse Cafés (48) - Pardoel

13 October 2019, 10:23 uur
Vroeger
mainImage
Wim de Boek

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Pardoel

Wat is dit toch voor stad waarin álle mooie kroegen geruisloos verdwijnen. Insiders Oude Binnenweg weten inmiddels dat het cafeetje met de gelijkluidende naam vorige maand definitief is gesloten. Carla van Veelen, die de zaak prima runde, heeft de handdoek gegooid. Ach ja, wanneer je de zeven kruisjes heb gehaald, wordt het in de horeca wel tijd. Iedereen weet in de horeca dat naar gelang de jaren zich aaneenrijgen, de job op den duur extra zwaar wordt. Je moet er als kastelein toch bijna krankjorum van worden, om dag in dag uit al dat gezwets van de geachte clientèle te moeten aanhoren. Het cafeetje is een meter of tien verwijderd van het befaamde etablissement Timmer.

Tegenover Timmer was een halve eeuw geleden het fameuze kunstenaarskroegje Pardoel gevestigd. Whowww, daar was het echt te gek. Ik heb deze pleisterplaats uitgebreid beschreven in deel 2 van mijn boekenserie. Bij Arno Snoek aan de Meent is dit boek nog te koop. Ik wijd aan ‘Pardoel’ een volle pagina en heb het op een andere plek in het caféboek ook nog uitgebreid over het boek dat in 1987 over het cafeetje is verschenen. Uiteraard plaatste ik in het boek een interieur en een exterieur foto van het café. Onlangs ontving ik bijgevoegde (zeldzame) foto. Niet zo scherp, maar de sfeer komt prima over. De fotograaf was indertijd (jaren 80) journalist Wim de Boek. Wat goed van hem dat hij überhaupt zijn camera in stelling bracht….

 

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.