Rotterdamse Cafés (50) – Kralingse Hoek

10 November 2019, 10:30 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Kralingse Hoek

Beste Joris,

Mijn ouders bezochten begin jaren vijftig regelmatig het bekende café ‘De Kralingse Hoek’, gevestigd Goudse Rijweg nr 50 (hoek Vredenoordkade). Als meisje van tien mocht ik ook wel eens mee. Dan kreeg ik een glas grenadine. Heb goede herinneringen aan die tijd. Ik ben naarstig op zoek geweest naar een close up foto van het café, maar kon die nergens in een boek ontdekken. Ook niet in het Stadsarchief. Kun jij, als erkend kroegenbeschrijver, mij niet aan een duidelijke foto helpen? Met een hartelijke groet Elsbeth Kuiper, geboren in 1942.

P.S. Ik kwam jou op het spoor via de site dagblad 010.

Een brief via de mail, oktober 2019. Alsof de duvel er meer speelt. Ik ben op zoek naar een afbeelding van tramlijn 14, die  z’n dagelijkse rit altijd eindigde in de tramremise Hillegersberg aan de Kootsekade (in verband met mijn beschrijving Café De Koot). Ik zocht in het mooi uitgegeven boek , ‘Rijden door Rotterdam’ (100 jaar Rotterdamse openbaar vervoer in foto’s), samengesteld door H.J.A. Duparc en J.W. Sluiter. Daarin stuitte ik op bovenstaande foto. Je zoekt het ene en ontdekt bij toeval het andere. Een vorm van serendipiteit.

De foto dateert van 1949, en het café was toen al meer dan dertig jaar oud. In 1920 was D.M. den Graven eigenaar. In de jaren dertig was D. Engelbrecht de uitbater. Vermoedelijk volgde weduwe F.M. Engelbrecht - van Rijswijk hem op. Haar naam wordt in de telefoongids 1944 onder genoemd adres vermeld. In de jaren vijftig heeft Koos Florijn het café gerund. Wegens buurtsanering werd ‘De Kralingse Hoek’ eind jaren zeventig gesloopt.  

Noot: Een foto van de brede hoek Vredenoordkade vindt men in het fotoboek ‘Groeten uit Kralingen’ van H.A. Voet. Het café had zeer grote ruiten met vrij uitzicht naar het Westen. 

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.