Rotterdamse Cafés (50): De Kleine Seinpost

27 October 2019, 11:00 uur
Vroeger
mainImage
De Kleine Seinpost

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Kleine Seinpost

Over het driftige drankgebeuren op Katendrecht, vanaf pakweg 1900, kun je als enthousiast schrijver een dik boekwerk produceren. Ik begin er niet meer aan! Houd eens op, ik ben over vijf maanden vijfenzeventig jaar! Vele tienduizenden mannen van mijn leeftijd doen helemaal geen flikker meer. Ik schrijf nog dagelijks aan mijn nieuwe caféboek, deel 5. Da’s meer dan genoeg! Ik bedoel maar.

Wel, in dat nieuwe boek wordt deze vooroorlogse foto van het Katendrechtse café De Kleine Seinpost geplaatst. Deze kroeg van Rienus de Cloe was een begrip. Er was áltijd iets te doen, zoals wij kunnen concluderen dankzij de levensgrote, wat mysterieuze tekst op de ruit. Wel gunstig,bij De Cloe werden 3e klas prijzen berekend. Het café was gevestigd aan de Veerlaan 80. Ik heb in deel 3 alle achttien kroegen langs de 140 meter lange Delistraat met foto geplaatst. Wij spreken over de situatie anno 1979. Nu is er nog meer één echte kroeg aan de Delistraat. De naam is wel curieus: De Oude Hoer.

Voor de oorlog kon men in Katendrecht in 35 cafés terecht. Een respectabel aantal voor zo’n kleine ‘dorpskern’. Alleen al langs de Veerlaan met 22 panden, zaten zes kroegen. Het Katendrechtse gedeelte van de Breede Hilledijk bestond voor de oorlog uit 27 panden. In exact één derde gedeelte was een kroeg gevestigd. Wel grappig, er zat aan de dijk tevens een vestiging van de Volksbond tegen drankmisbruik. Men moge aannemen dat daar het nodige werk (via koffie, thee en melk) te verrichten was. Qua kroegdichtheid kan het nog gekker. De vooroorlogse Sumatraweg bestond uit tien panden en in vijf daarvan kon men ‘op café’. Tja, wat een grappige feiten zijn er dankzij de Rotterdamse Adresboeken te ontdekken. Een kwestie van secuur bladeren, lezen en notities maken…

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.