Rotterdamse cafés (51) - Tivoli

3 November 2019, 10:30 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Tivoli

Soms stuit je op zeer zeldzame ansichtkaarten, die je eigenlijk maar één keer tegenkomt. Ik kocht bijgaande fotokaart van Arnoud Voet, de bekende uitgever, en tevens de absolute ansichtspecialist op Rotterdam-gebied. Het beeld is veelzeggend en de tekst is niet ongeestig: ‘Van tijd tot tijd een pietsie wonderolie.’
Ja, ja, zo wordt het edele bier door erkende innemers ook wel ‘appelsapje’ genoemd  

Wij zien op de ansicht de barbezoeker proosten met een enorm vol glas bier in zijn hand. Volgens Voet zien wij het interieur van artiestencafé Tivoli aan de vooroorlogse Coolsingel. Maar daar heb ik zo mijn twijfels over.

Tivoli was een begrip in onze stad. De Tivoli Schouwburg dateerde van 1890 en een jaar later werd de fameuze Wintertuin geopend. Vanaf 1903 werden daar filmprogramma’s vertoond. Zo’n beetje de eerste in ons land. Het complex werd in 1926 drastisch verbouwd. Schouwburg en filmzaal werden samengevoegd tot één grote nieuwe zaal. Velen kennen ook wel de foto van een enorm café-restaurant dat in de jaren dertig in een bovenzaal was gevestigd.

Volgens mij bestond er geen apart barretje aan de Coolsingel. Ik vermoed dat het artiestencafé was gevestigd aan de Wijde Nieuwsteeg 9. Deze bar ontdekt men in het telefoonboek van Rotterdam, januari 1940. Een zekere A. Wnoukoff was de eigenaar. Tja, zo blijft het soms puzzelen om ieder Rotterdams café te kunnen duiden. Enfin, de ansicht blijft grappig! 

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.