Rotterdamse cafés (54) – Scotty’s Bar

1 December 2019, 10:30 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Scotty’s Bar

Ik sprong een gat in de lucht toen ik deze foto van de Westzeedijk - anno 1935 - in mijn bezit kreeg. Wij zien duidelijk het uithangbord van Scotty’s Bar. En pal er voor passeert net op het fotomoment een koetsje langs. Scotty’s Bar is de voorloper van de Cosmo Bar, die vanaf 1938 furore zou maken. In de Cosmo kwamen al vóór de oorlog ‘anders geaarden’, zoals dat indertijd voorzichtig werd benoemd. Cosmo was samen met ’t Mandje aan de Amsterdamse Zeedijk de eerste homobar van ons land. In deel 3 (en deels ook in deel 4) wordt de ontstaansgeschiedenis en het vervolg van Cosmo (heel lang aan de Schiedamsesingel) uitgebreid beschreven. Hoe fantastisch dat homobars thans gemeengoed zijn. Rotterdam telt er een stuk of acht á tien, en die trekken allemaal hun ‘eigen’ publiek.

In deel 5 ga ik aandacht besteden aan de Rotterdamse homoscene. Voorvechter Regenboogvlag, Evan van der Most, heeft al veel voorstudie verricht, dus het neerpennen van een kort historisch overzicht (met tal van cafénamen) zal niet al te moeilijk zijn. Er bestaat zelfs een mooie Roze Plattegrond uit de jaren negentig. Die verschaft ook veel informatie.

Tja, wat de foto betreft: let u op de twee kerken die tegenover elkaar stonden. Het moet een ieder duidelijk zijn, dat ALLES wat op de foto zichtbaar is voor eeuwig is verdwenen. Wij kunnen spreken van absolute vergetelheid. Enfin, dat is het noodlot van tal van vooroorlogse (maar ook naoorlogse!)  bekende plekken in onze fraaie stad…


Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.