Rotterdamse cafés (58) – Schiedam

29 December 2019, 11:11 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Bushalte

In de zomer van 2018 had ik  mijn Amerikaanse vriend Robert op bezoek. Hij logeerde in de Hilton. Ik toonde hem op één dag de meest bijzondere plekken van onze stad. Precies, de Sint Laurens, de Oude Haven met Het Witte Huis en vervolgens met de tram vanaf Beurs over de Erasmusbrug naar de Kop van Zuid. ‘Whow’, hoorde ik uit zijn mond, toen hij vanaf het eind van de Schiedamsedijk de prachtige ‘view’ beleefde op de imposante brug en de fraaie megabebouwing op de achtergrond. Een half uur later liepen wij via de hoerenloper naar het vernieuwde Katendrecht.

Fenixloods

Al die ontspannen yuppen die pal voor de Fenixloods een drankje genoten bij de Kaapse Brouwer - sommige zaten op de stokoude treinrails, pal aan het water - vond ie ‘verfrissend’. De volgende dag tramden wij (lijn 4) via de Schiedamseweg richting Schiedam. Robert zei stelselmatig ‘Skiedam’. Hij kreeg, historisch gezien, een kick toen wij langs de Oude Haven liepen. Wat een rust en wat een fraaie panden. Hij zei de historische woorden: ‘Ik laat Amsterdam schieten’ ‘I came to see the canals en now I have seen one, in all its glory’. Wat Robert maar niet begreep was het feit dat Schiedam een aparte gemeente is. De zo natuurlijke overgang van onze stad naar de buurman was volledig langs hem heen gegaan. Hij had gelijk, Schiedam is enorm close. Dáárom als curiositeit deze ‘vergeten’ foto uit 1961.

Broersvest

Een foto waar ik minuten lang naar kan staren is die van het Broersvest, de voormalige stadsrand van Schiedam. Uiterst links ontwaren wij de letters OEP, dat hoort natuurlijk bij Van der Meer & Schoep. Deze vestiging zat aan de rand van Schiedams enige wolkenkrabber uit de jaren dertig. Inderdaad, de Passage, met op het middenterrein het filmtheater. De twee panden ernaast intrigeren. Een rijwielstalling en precies café biljard De Bushalte. Waarom die naam? Wel, wij zien de halte pal voor de deur en fotograaf Jan Roovers schoot zijn foto precies op het moment dat bus 46 eraan kwam. Het mooiste van de print? Het trapje met ijzeren leuning naar beneden. Het geeft het beeld een nostalgische uitstraling.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.