Rotterdamse cafés (60) – De Oude Hofpoort

12 January 2020, 10:41 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Oude Hofpoort

Deze ansicht scoort hoog in mijn top-20-lijst ‘Nostalgie’. Waarom? Het is de compositie, en vooral ook de sfeer. De man op de voorgrond, die duidelijk voor een versnapering op weg is naar café billard ‘De Oude Hofpoort’. De twee fietsers, maar ook de rust, terwijl wij écht  hartje centrum kunnen ontwaren. Wij zien de Galerij, met links om de hoek de Delftschevaart en meer dan rechts de Delftse Poort. Naast het café zien wij sigarenmagazijn Madjo. De foto dateert van midden jaren ’30.

De twee panden zijn het begin van de Galerij, die in totaal uit 10 panden bestaat. Wanneer u deel 1 van de bekende boekserie ‘Stadsdriehoek van Rotterdam’ openslaat, ziet onder de afbeeldingen 2 en 3 het bewuste rijtje. Helaas niet zichtbaar is het smalle watertje dat een verbinding vormt tussen Rotte en Delftsevaart. Het was een overbekende sluis die vier eeuwen dienst heeft gedaan.

In november 1938 werd de sluis buiten werking gesteld in verband met de ‘revitalisering’ van het ganse Hofplein. Wat de Delftse Poort betreft: die moest worden afgebroken om te worden verplaatst naar een plek vlakbij het Haagseveer. De opbouw aldaar geschiedde secuur, dus traag. In mei 1940 was slechts een vijfde deel van de heropgebouwde Poort gereed. Ná het grote bombardement werd deze steenmassa geamoveerd.

Over het kroegje het volgende. Reeds in 1920 was ene J.H. van Doorn er actief met tappen en hij heeft dat lang volgehouden. Midden jaren ’30 verkocht hij zijn café en begon hij de bekende kroeg ’s Lands Weerbaarheid aan de Kruiskade. H. van Langeveld bestierde vanaf 1935 het cafeetje aan de Galerij.

Iets verderop, op nr. 8 zat nóg een kroeg, namelijk van A. Piso. Wat de sigarenzaak betreft, die werd anno 1935 gerund door B.A. Aanstoot. Zijn nevenfunctie was stucadoor. Ja grappig zo’n detail. Het zal heus wel kloppen, want het Rotterdams Adresboek geeft deze informatie.