Rotterdamse café's (62) - Katshoek

2 February 2020, 12:03 uur
Vroeger
mainImage
Katshoek vroeger, Katshoek nu

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Katshoek

De Raampoortstraat en de 1e Weenastraat waren voor de oorlog de twee straten die vanaf Station Hofplein links en rechts onder het begin van het treinviaduct lagen. Eerst genoemde straat bleef na de oorlog gehandhaafd. De 1ste Weenastraat werd getransformeerd in Katshoek.

Welnu, de Katshoek, die vroeger meer oostwaarts liep, bestaat  sinds 1955. De behuizing, onder het viaduct, is gedurende decennia altijd vaag gebleven Met name gedurende de periode 1975  tot 2005 is het een beetje duistere uitgaansbuurt geweest. Dertig jaar! Dat is best lang. Au fond was de Katshoek altijd een soort van ‘niemandsland’, waar je soms noodzakelijkerwijs of bij toeval terecht kwam. Zowel de Katshoek en de Raampoortstraat hebben dus ruimtes onder het spoorviaduct. Helaas is het nooit iets met Katshoek geworden.

Twintig jaar heeft het altijd iets kunstmatigs gehad, met veelal wat mindere horecazaken. Helaas, pindakaas. In het vorige decennium is er een paar miljoen euro tegenaan gegooid om het piepkleine gebied aantrekkelijk te maken voor een uitgaanspubliek. ‘Úpgraden’ heet dat tegenwoordig. Het resultaat? Het gebiedje lééft nog steeds niet. Eens een dode hoek blijft een dode hoek. Wij hebben het toch over horeca? Tuurlijk! Er is één gelegenheid. Muziekcafé Bird, de ingang zit op nr. 24, het Podium op 26 en het restaurant op 28. Bird is inmiddels een begrip, en daar blijft het voorlopig bij. Restaurant De Jong op 38 had naam en faam, maar is inmiddels gesloten. De koffiezaak Lokaal (nr.34) sloot eveneens de deuren.

In april 2010 besteedde ik in mijn Havenloods-caférubriek (nr. 99) aandacht aan de ‘laafenclave’. Wij zien duidelijk café The Meeting op nr. 27 en er naast zit Cabaret Marakesh. Ik ontdekte ook nog café Bebek op nr. 21 aan de Katshoek. Allemaal ‘uitnodigende’ en cultureel verantwoordde namen. Het sfeerbeeld van fotograaf Jaap Rozema (Rotterdams Nieuwsblad) is onthullend. Hij schoot de foto 06-02-1994 en wij herkennen de desolate plek meteen dankzij de wachtende trein, het signaalbord van de NS, de drie Heineken-reclameborden, het lelijke, eentonige flatgebouw aan het Weena richting Pompenburg en de stadhuistoren. Wel flauw, Jaap hanteerde zijn fototoestel om zes over half tien in de ochtend. Dit tijdstip accentueert wel heel erg de triestheid.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.