Dagblad010 | Rotterdamse cafés (63) – De Pijp

Rotterdamse cafés (63) – De Pijp

mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Pijp

Midden jaren zeventig. Ik ben dertig jaar, journalist en heel erg vrijgezel! Ik had toen een vriendengroep, wonend in Amsterdam. Ieder jaar gingen wij carnavallen in Uden. Wij huurden gewoon een huis op een grote camping in de buurt! Het was een fikse gemengde groep, dus u begrijpt dat de kamerindeling ‘nogal’ eens wisselde.

Welnu, Yvonne wilde mij buiten het carnaval graag nog eens ontmoeten. Zij belt, en vraagt waar wij afspreken in de stad. Ik zeg: ‘in de ‘De Pijp’ aan de Gaffelstraat.’ Nu wil het dat Yvonne erg lief was. Maar niet echt clever. Vermoedelijk heeft zij het adres niet goed opgeslagen in haar hersens. De taxichauffeur op CS brengt haar naar café De Pijp aan de Hillelaan op Zuid. Enfin, uiteindelijk is het toch nog goed gekomen.

Café De Pijp is een prachtzaak en dateert van 1915 .Er wordt veel gebiljart, enne, kastelein Ralph van Dijk (zie foto) is een joviale vent. Het is nog het soort uitbater die echt dagelijks zelf achter de kist staat. Zo hoort het! Het is ook een Feyenoord-café, dus dan voel ik mij al opperbest. Kortom, er heerst een prima sfeer daar aan de Hillelaan. Wel  heel vervelend is het feit dat er pal voor de deur een betonnen waterkering van vier meter hoog is opgeworpen, in geval dat het mis loopt met onze rivier. Lol, laten ze die bizarre grote muur toch heel snel afbreken. Een lachertje. Haast niemand beseft nog hoe groot de waterramp zal zijn in het jaar 2042. In geheel Rotterdam treffen wij dan na een super mega storm van 18 uur lang een halve meter brak water aan. Niemand verdrinkt, maar ohhhh, wat een schade! Zonder dollen! U lacht? Let op mijn woorden….

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.